Xiaomi’s nieuwe flagship gooit 200 megapixel in de strijd

De nieuwe Xiaomi 14 Ultra. © Xiaomi
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Aan nieuwigheden geen gebrek bij Xiaomi op MWC 2024. Het Chinese techbedrijf pakte in Barcelona uit met twee varianten van de Xiaomi 14 smartphone met Leica-optiek, een verbeterde Tab Pro-tablet en niet minder dan drie wearables. Voor zijn nieuwe topsmartphone, die aan de achterzijde 200 megapixel in de strijd gooit, hield Xiaomi ook nog een opvallende Photography Kit boven de doopvont.

Topmodel 14 Ultra, vervaardigd uit één stevig stuk aluminium, komt met een 6,7-inch AMOLED-display met een resolutie van 3.200 x 1.440 pixels (WQHD+) en een pixeldichtheid van 522 ppi. Meteen springt ook de hoge piekhelderheid van het scherm in het oog, van liefst 3.000 nits. Ter opfrissing: hoe hoger de piekhelderheid, hoe beter het display ‘afleesbaar’ blijft in fel zonlicht. De ‘gewone’ Xiaomi 14 biedt diezelfde piekhelderheid, maar heeft met 6,36-inch een wat kleiner AMOLED-scherm met een bescheidener resolutie van 2.670 x 1.200 beeldpunten bij 460ppi.

De Xiaomi 14. © Xiaomi

4 keer 50 megapixel

Ook bij de cameraeilanden, met Vario Summilux-lenzen van Leica-makelij, zijn er uiteraard verschillen tussen de twee modellen. Het quad-camerasysteem van de Ultra bestaat uit vier (!) 50-megapixelaars die samen een opvallend breed fotografiespectrum coveren, gaande van een 12mm ultra-groothoek tot een 120mm periscooplens met 5x optische zoom.

Achter de hoofdcamera gaan een grote Sony LYT-900 sensor van één inch schuil. De lens van deze camera is bovendien uitgerust met een zogeheten traploos variabel diafragma van f1.63 – f4.0, wat volgens Xiaomi garant moet staan voor een optimale belichting in diverse scenario’s. De integratie van een ultragrote 1-inch LYT-900 beeldsensor met een dynamisch bereik tot 14EV garandeert een uitstekende beeldkwaliteit, zelfs in veeleisende omgevingen. Deset-up van de 14 Ultra wordt gecompleteerd door een Leica 75mm ‘floating telephoto’-camera die 3,2x optisch kan zoomen.

De optiek van de meer betaalbare Xiaomi 14 omvat drie camera’s van – weerom – 50 megapixel en een brandpuntsbereik van 14mm to 75mm. Het toestel mist de 120mm periscooplens, en bij de hoofdcamera ontwaren we een wat kleinere sensor en een niet-variabel diafragma van f.1.6. Ook de specificaties van de twee andere camera’s liggen iets lager dan bij de Ultra.

Photography Kit

De optiek van de Xiaomi 14 Ultra behoort tot de strafste van dit moment op een smartphone. Het noopte de fabrikant ertoe om een speciale Photography Kit voor het toestel te ontwikkelen: een behuizing die voorzien is van professionele fotografie-features, zoals een tweetraps ontspanknop, een zoomhendel en een aanpasbare video-opnameknop. De kit functioneert tevens als een externe oplaadbare powerbank, met een extra accu van 1500mAh. Dit accessoire is apart verkrijgbaar, maar de prijs is nog niet bekendgemaakt.

Voor de Xiaomi 14 is als accessoire een veelzijdige Photography Kit beschikbaar. © MvdV

Dat je met de Xiaomi 14 Ultra ook prima video’s kan schieten, is een understatement: elk van de vier camera’s is geschikt voor 8K-opnames aan 30fps (beeldjes per seconde). De hoofdcamera ondersteunt daarnaast 4K-video’s aan 120fps en biedt, bij een resolutie van 4K en een framerate van 60fps, zoommogelijkheden over het hele bereik. Ontbreken evenmin: Dolby Vision-opnamen (4K/60fps), optische beeldstabilisatie, 5x slow-motion effecten en een extra microfoon om een zogeheten 4-mic array te vormen, waardoor zowel surround-sound als directionele geluidsopnames mogelijk zijn.

Rekenkracht, HyperOS en AI

De Xiaomi 14 en 14 Ultra worden beide aangedreven door het Snapdragon 8 Gen3 Mobile Platform. Die krachtbron zorgt volgens de fabrikant voor een CPU-prestatieverbetering van 32 procent en een GPU (de grafische chip) die 34 procent beter presteert. Ondanks dat ze krachtiger zijn geworden, verbruiken beide processing units van de nieuwste Snapdragon ruim een derde minder energie. De smartphone ondersteunen ook Wi-Fi 7, waarbij de Ultra nog een stapje verder gaat met High Band Simultaneous (HBS) Multi-Link, wat zorgt voor meer bandbreedte en minder latency (vertraging).

De Xiaomi 14 wordt aangedreven door een 4.610mAh batterij die je snel bekabeld kan opladen via 90W HyperCharge of draadloos met 50W HyperCharge. De 14 Ultra komt met een wat grotere accu van 5.000mAh met (eveneens) 90W HyperCharge, maar laadt draadloos aanzienlijk sneller op dan het instapmodel, dankzij de nieuwste 80W draadloze HyperCharge-technologie.

Qualcomm-CEO Cristiano Amon mocht bij Xiaomi zelf komen vertellen wat er zo goed is aan ‘zijn’ Snapdragon 8 Gen3-platform, dat de 14-serie aandrijft. © MvdV

De 14-serie is uitgerust met het nieuwe Xiaomi HyperOS-besturingssysteem, waar de fabrikant naar eigen zeggen zeven jaar aan heeft gewerkt. Het neemt minder opslagruimte in beslag, biedt een verbeterde gebruikersinterface, en meer uitgebreide beveiligings- en privacyfuncties. Maar het belangrijkste is vooral dat HyperOS specifiek ontworpen is voor het slimme ecosysteem dat Xiaomi ‘Human X Car X Home’ noemt. Het is de opvolger van ‘Smartphone x AIoT’, waarbij auto’s een nieuw en cruciaal onderdeel worden van Xiaomi’s strategische focus (de fabrikant onthulde onlangs zijn eerste elektrische wagen, de Xiaomi SU7). Het HyperOS moet zowel de smartphones, wearables, IoT-apparaten én elektrische auto’s van Xiaomi gaan aandrijven én met elkaar verbinden.

Het HyperOS omvat – hoe kan het vandaag ook anders – tevens AI-modellen in verschillende systeemtoepassingen, die diverse intelligente snufjes mogelijk maken. Zo is er AI Ondertiteling voor realtime transcriptie van gesproken content tijdens videoconferenties, helpt AI Album Search je om via natuurlijk taalgebruik specifieke afbeeldingen in je fotocollectie op te snorren, en kan AI Portretten via algoritmes nieuwe portretcomposities maken op basis van reeds bestaande afbeeldingen.

Prijs en beschikbaarheid

De Xiaomi 14 is verkrijgbaar in twee configuraties (met 12GB RAM en 256 of 512 GB opslaggeheugen) en drie kleuren: zwart, wit en Jade Green. Het toestel is er vanaf 990,90 euro. Topmodel 14 Ultra komt in één uitvoering (16GB/512 GB) met keuze uit een wit en een zwart model. Deze smartphone verwisselt voor 1.499,90 euro van eigenaar. Beide mobiele telefoons zijn per direct beschikbaar, de optionele Photography Kit (199,90 euro) verschijnt op 22 mei.

Xiaomi Pad 6S Pro


Samen met de nieuwe smartphones lanceerde Xiaomi op MWC2024 Barcelona ook een nieuwe tablet. De Pad 6S Pro komt met een 12,4-inch 3K-scherm met een resolutie van 3.048 bij 2.032 pixels en een beeldverhouding van 3:2. Krachtbron van dienst is het Snapdragon 8 Gen2 Mobile Platform, en de energie komt van een 10.000mAh batterij die snel kan worden opgeladen met 120W HyperCharge-technologie.

Net als de Xiaomi 14-serie is de Pad 6S Pro voorzien van het HyperOS-besturingssysteem. Dat zorgt meteen voor enkele handige nieuwe functies, waaronder Home Screen+. Daarmee kunnen gebruikers reageren op berichten of oproepen die via de smartphone binnenlopen, zonder dat ze naar hun mobiele telefoon moeten grijpen. Nog noemenswaardig is Cross-device Notes, om via de smartphonecamera beelden aan notities op de tablet toe te voegen.

Voor de Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 verschijnen ook twee accessoires, te weten een Focus Pen (99 euro) en een Touchpad Keyboard (169 euro). De Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 zal beschikbaar zijn in grafietgrijs en heeft een richtprijs van 690,90 euro.


De Xiaomi Pad 6S, hier afgebeeld met optioneel toetsenbord en pennetje.
Xiaomi

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content