Europa fluit Belgische dronewetgeving terug

Pieterjan Van Leemputten

De langverwachte wetgeving voor drones in ons land komt er dit jaar niet meer. Het KB wordt vertraagd door Europese opmerkingen.

Het KB dat de regels vastlegt voor drones die professioneel en privé worden gebruikt krijgt opmerkingen van het Directoraat-Generaal voor de Interne Markt van de Europese Commissie. Die kreeg het KB half september ter inzage en wijst nu op enkele technische aspecten die eerst moeten worden aangepast. Daardoor wordt de wetgeving drie maanden uitgesteld.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant zegt dat het de bedoeling is om het KB zo snel mogelijk aan te passen. Ze merkt daarbij op dat haar KB vooral focust op de veiligheid, waar Europa vooral een aantal technische aspecten, zoals bepalingen rond gewicht, hekelt. Er komt op korte termijn overleg met de administratie, Defensie, Belgocontrol en sectororganisatie BeUAS om het KB te finaliseren en in 2016 in werking te stellen.

De opmerkingen van Europa strooien roet in het eten van de plannen om de wetgeving uiterlijk dit jaar klaar te krijgen. Het KB zelf was in maart al klaar. De goedkeuring door het Directoraat-Generaal is de laatste horde.

Drie jaar onderweg

BeUAS, de Belgische belangenvereniging voor onbemande luchtvaartuigen, benadrukt dat een snelle aanpassing nodig is. De sector wacht al drie jaar op een wettelijk kader. Dat wil zeggen dat Belgische bedrijven die diensten met drones willen aanbieden dat vandaag enkel in het buitenland of als ‘test’ (dus niet commerciëel) mogen doen.

Betere samenwerking

De organisatie is wel begripvol voor de situatie en looft de goede samenwerking tussen het kabinet, het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart en de sector. Dat is op zich al opmerkelijk. Enkele maanden geleden waren de relaties tussen de sector en het kabinet van Galant minder hartelijk. Dronebedrijven hekelden een gebrek aan overleg met de sector. Vanop het kabinet klonk het dat de sector te veel inspraak wou. Vandaag wordt er nauwer samengewerkt en gecommuniceerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content