Europa gaat Telenet-Base dieper onderzoeken

Telenet betaalt ruim 1,3 miljard euro voor de mobiele operator. © BELGA

Telenet krijgt nog geen groen licht om Base Company over te nemen. De Europese Commissie vreest dat de overname kan leiden tot minder keuze en hogere prijzen.

Telenet nam Base over op 20 april van dit jaar voor 1,325 miljard euro maar moet voor die deal eerst goedkeuring krijgen van Europa. Die zegt nu dat het meer tijd nodig heeft omdat het de zaak verder wil onderzoeken.

“We willen er zeker van zijn dat consumenten in Belgie geen hogere prijzen en minder keuzes krijgen als gevolg van de overname”, zegt Eurocommissaris voor Mededinging Marghrete Vestager in een mededeling.

Vestager lijkt als Eurocommissaris een stuk strenger voor grote telecomovernames dan haar voorganger Joaquin Almunia. Onder haar beleid gaven de Deense operatoren Telenor en Teliasonera een fusie op en vorige week liet Vestager nog verstaan dat ze beseft dat minder spelers zorgen voor hogere prijzen.

Uitspraak binnen 90 dagen

De vrees is dat een overname van Base zorgt voor minder keuze voor klanten, maar ook voor minder investeringen door Telenet om te concurreren met Proximus en Mobistar. Bij de overname in april zei Telenet wel 240 miljoen euro te investeren in het netwerk van Base.

Europa wil ook bekijken of de overname door Telenet het voor MVNO’s moeilijker maakt om het netwerk van Base te gebruiken, net zoals de mogelijkheid om Telenet’s vastelijndiensten te bundelen voor klanten van Base.

De Europese Commissie wil in de komende negentig dagen de deal verder onderzoeken, dat wil zeggen dat we op 18 februari te weten komen of Telenet Base Company mag overnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content