Europa strenger voor telecomdeals zoals Telenet-Base

Europees Commissaris Margrethe Vestager © REUTERS

Telecombedrijven die fuseren moeten er niet al te gemakkelijk van uitgaan dat Europa groen licht geeft. De Eurocommissaris voor mededinging waarschuwt voor de gevolgen.

“Onderzoek toont aan dat wanneer het aantal spelers van vier naar drie gaat in een nationale markt in Europa, dit tot hogere prijzen kan leiden voor consumenten, maar dat het niet leidt tot hogere investeringen per klant.”

Met die woorden sprak Marghrete Vestager, Eurocommissaris voor mededinging op een conferentie van mededingingsexperts in New York aldus de Wall Street Journal. Daarmee laat ze uitschijnen dat overnames of fusies in het Europese telecomlandschap enkel worden goedgekeurd als er voldoende toegevingen komen van de betrokken bedrijven.

Dat strenger beleid is vandaag al merkbaar. Vorige maand gooiden de Deense operatoren Telenor en Teliasonera de handdoek in de ring na eerdere fusieplannen. Volgens de twee werd het onmogelijk om een goedkeuring van de Europese Commissie te krijgen ondanks beloftes van meer investeringen en betrekking van een derde partij in de joint-venture.

Mogelijk heeft het strenge beleid ook gevolgen voor de overname van Base Company door Telenet. Die overname raakte in april dit jaar bekend, maar wacht voorlopig nog op goedkeuring van Europa. Ook hier beloofde Telenet bijkomende investeringen in het netwerk en zijn er recent beloftes gemaakt door moederbedrijf Liberty Global om de concurrentie te waarborgen.

Al ligt de situatie bij Telenet-Base wel iets anders. Zo heeft Telenet geen eigen mobiel netwerk en heeft Base geen eigen vast netwerk dat tot aan elke deur gaat. Met de overname verdwijnt er in principe dus geen mobiel of vast netwerk maar verandert Telenet van een MVNO-klant bij Mobistar naar eigenaar van een mobiel netwerk via Base.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content