Europees Hof zet streep door privacyverdrag met VS

© Reuters

Het Europees Hof heeft het privacyverdrag met de VS in de prullenmand gegooid. EU-landen mogen nu verhinderen dat Amerikaanse bedrijven – als Facebook, Google en Amazon – de data van Europese gebruikers naar hun thuisland verhuizen.

De uitslag in deprivacyzaak was al langer verwacht, omdat de advocaat-generaal van het Europees Hof, Yves Bot dit in september adviseerde.

De zaak tegen Facebook kwam er nadat in maart een Oostenrijkse rechtenstudent, Max Schrems, naar het Europees Hof stapte. Hij wilde niet dat zijn data op servers in de VS komt te staan.

Schrems vindt het niet kunnen dat zijn persoonlijke gegevens via een Ierse dochteronderneming van Facebook naar servers in de VS worden doorgestuurd, waar ze worden verwerkt. Uit de onthullingen van oud-CIA-medewerker Ed Snowden blijkt volgens Schrems dat het Amerikaans recht en de praktijken van de inlichtingendiensten onvoldoende bescherming bieden tegen surveillance.

‘Safe Harbor’, de procedure waardoor Amerikaanse bedrijven makkelijk gevoelige data in de VS op kunnen slaan is nu ongeldig. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Amerikaanse bedrijven moeten nu mogelijk duizendende datacentra aanleggen binnen de grenzen van de Europese Unie.

Het Europees Hof schaart zich nu aan de zijde van Schrems in de zaak die hij bij de Ierse privacywaakhond heeft aangespannen.

Omdat Safe Harbor nu niet meer geldt, moet de Ierse toezichthouder de klacht van Schrems grondig onderzoeken en op het einde van de rit zelf beslissen of het doorgeven van de gegevens van de Europese Facebook-gebruikers moet worden opgeschort. Het kan tot die conclusies komen als het zou oordelen dat de Verenigde Staten “geen waarborgen voor een passend niveau van bescherming biedt”. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content