Europees opslagcontract van 350 miljoen euro voor Belgacom en Didata

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het consortium Belgacom-Dimension Data heeft opnieuw het Nestor-contract (Nestor II) in de wacht gesleept. Dat behelst de levering van opslaginfrastructuur en -software en de nodige dienstverlening daarrond aan de verschillende Europese instellingen. Het contract is goed voor maar liefst 353 miljoen euro over minstens 4 jaar (met heel wat mogelijke uitbreidingen). Nestor I was al goed voor ongeveer 180 miljoen euro. Volgens een bron dicht bij het dossier grepen een consortium van Bull en Systemat en een consortium van Fujitsu en een niet nader genoemd bedrijf naast de prijzen.

Het consortium Belgacom-Dimension Data heeft opnieuw het Nestor-contract (Nestor II) in de wacht gesleept. Dat behelst de levering van opslaginfrastructuur en -software en de nodige dienstverlening daarrond aan de verschillende Europese instellingen.

Het contract is goed voor maar liefst 353 miljoen euro over minstens 4 jaar (met heel wat mogelijke uitbreidingen). Nestor I was al goed voor ongeveer 180 miljoen euro. Volgens een bron dicht bij het dossier grepen een consortium van Bull en Systemat en een consortium van Fujitsu en een niet nader genoemd bedrijf naast de prijzen.

Hoewel Dimension Data vooral een EMC- en Cisco-partner is, heeft de Europese Commissie vandaag SAN- en NAS-systemen in huis van zowel EMC en Cisco als van NetApp, HDS, en Brocade. Die staan voor het leeuwendeel in datacenters in Luxemburg. De dienstverlening zal dus ook vooral daar en in België plaatsvinden en in mindere mate (ongeveer in de overige 30 procent van de gevallen) in de andere Europese lidstaten.

Als alle verlengingen worden gebruikt, loopt het contract over 10 jaar. In die periode schat de Europese Commissie dat alle deelnemende instellingen alles samen zo’n 6800 terabyte (TB) aan opslagvolume zullen opsouperen. Dit jaar wordt dat nog geschat op zowat 200 TB, volgend jaar al op het dubbele en in 2014 al op 800 TB per jaar. Over 10 jaar gespreid rekent de commissie ook op meer dan 71.000 mandagen aan dienstverlening.

Pas nog raakte bekend dat Econocom een pc-contract in de wacht sleepte bij de Europese instellingen, goed voor 83 miljoen euro. Een consortium van Trasys, Siemens, Ordina en Fujitsu won het Europese ESP-DESIS-contract, voor softwareontwikkeling, goed voor ongeveer 80 miljoen euro.

Didata maakte vandaag overigens z’n jaarresultaten bekend. In België zou het bedrijf vooral sterk gegroeid zijn op vlak van services. Didata wil in ons land volgend jaar ook 50 nieuwe mensen aanwerven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content