Facebook experimenteert met digitale portemonnee

© Getty Images

Facebook begint aan een proef met zijn digitale portemonnee Novi, waarmee mensen direct en zonder extra kosten geld moeten kunnen versturen en ontvangen. De test zal plaatsvinden op kleine schaal in de Verenigde Staten en Guatemala.

Volgens Facebook zijn er wereldwijd 1,7 miljard mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening en faalt het huidige financiële systeem. Met Novi kan iedereen veilig en betaalbaar bankzaken regelen, beweert het socialmediabedrijf. Facebook gaat testen of alle systemen van Novi werken, zoals de kernfuncties en de klantenservice. Voor de test werkt het bedrijf samen met cryptohandelsplatform Coinbase en blockchainbedrijf Paxos.

Volgens Novi-directeur David Marcus wordt de portemonnee getest met de Pax Dollar, een cryptomunt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Dat houdt in dat de munt gedekt wordt door ‘echt’ geld. Gebruikers kunnen de Pax Dollar kopen met hun Novi-account, waarop Novi ze in bewaring houdt via Coinbase. Daarna kunnen Novi-gebruikers de munt versturen en ontvangen naar andere Novi-gebruikers. Deze kunnen het bedrag dat ze ontvangen meteen opnemen in hun lokale valuta.

Mondiale digitale munt

Novi is onderdeel van Facebooks controversiële project voor een mondiale digitale munt, beter bekend als Libra. Toezichthouders hadden kritiek omdat ze vonden dat de Libra de invloed van centrale banken zou kunnen ondermijnen, met financiële instabiliteit tot gevolg.

Facebook pakte het cryptoproject eerder dit jaar weer op, onder de naam Diem. Het bedrijf werkt samen met een bank om de Diem-cryptomunt uit te geven, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. De digitale portemonnee kreeg ook een naamsverandering: in plaats van Calibra werd deze omgedoopt tot Novi.

Facebook zegt in de verklaring dat het Novi op termijn wil integreren in het Diem-cryptonetwerk. Het is nog niet duidelijk wanneer Facebook de digitale portemonnee wereldwijd wil uitrollen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content