Facebook jaagt op Facebook.be

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het Amerikaanse sociale netwerk Facebook probeert met man en macht de domeinnaam Facebook.be af te snoepen van zijn Nederlandse eigenaar.

Het Amerikaanse sociale netwerk Facebook probeert met man en macht de domeinnaam Facebook.be af te snoepen van zijn Nederlandse eigenaar.

In 2005 al registreerde een Nederlandse man, die liever anoniem wenst te blijven, de domeinen Facebook.nl en Facebook.be. Beide domeinen linken door naar eenzelfde forumpagina met links naar chatboxen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Toen de eigenaar een eerste voorstel tot overname verwierp, vond hij wat later een uit de kluiten gewassen advocatendossier in de brievenbus. Volgens het Amerikaanse Facebook ‘misbruikt’ de Nederlander het merk om geld te verdienen met advertenties. Ook staan er op de pagina links naar Stepstone.nl, “een uitzendbureau dat blijkbaar derden betaalt om extra internetverkeer naar haar site te lokken”.

De zaak ligt nu voor bij de World Intellectual Property Organization (WIPO) van de Verenigde Naties, een organisatie die onder meer uitspraken doet over geschillen met domeinnamen.

De Nederlander gelooft niet langer in zijn kansen, en wacht met spanning op de uitspraak. “De kans is groot dat ik mijn domein kwijtraak”, vertelde hij aan onze collega’s van Webwereld. “Facebook heeft met Bird&Bird een peperduur advocatenkantoor ingeschakeld, en de Spaanse eigenaar van Facebook.es en het Australische Facebook.com dienden ook al in het zand te bijten.”

Toch is niet alle hoop verloren voor onze bovenbuur. Zijn domeinen waren immers al geregistreerd voor dat Zuckerberg Facebook.com in zijn bezit had. Vóór 2005 gebruikte het sociale netwerk nog thefacebook.com als domein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content