Facebook wilt waarschuwen voor nepnieuws

© Reuters

Na een week lang onder vuur te liggen voor nepnieuws, gaat Facebook nemen tegen valse berichten die het netwerk wordt verspreid.

Een van de opties waar het sociale netwerk naar kijkt, zijn waarschuwingen die gebruikers te zien krijgen als ze een verhaal lezen dat onzin lijkt te zijn. Dat schrijft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg op Facebook. Het sociale netwerk wil wellicht ook samenwerken met organisaties die berichten controleren, de fact checkers. ”We hebben contact gezocht met een paar groepen en willen ook van anderen leren”, schrijft Zuckerberg. Hij laat in het midden hoe dat eruit zou moeten zien. Verder wil Facebook voorkomen dat de makers van nepnieuws er geld aan verdienen, door het advertentiebeleid aan te passen.

Het gaat om ideeën, benadrukt Zuckerberg. ”Sommige ideeën zullen werken, andere niet. Maar ik wil dat je weet dat we dit altijd serieus hebben genomen. We begrijpen hoe belangrijk dit is en we willen het goed doen.”Facebook ligt sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen onder vuur, onder meer door president Obama zelf. Het bedrijf zou niet genoeg hebben gedaan tegen nepnieuws. Volgens critici hebben sommige kiezers na het lezen van zulke berichten op Donald Trump gestemd. Zuckerberg wilde eerst niets weten van de kritiek. Hij zei dat 99 procent van wat mensen op Facebook lezen klopt, en dat de rest geen invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag. (ANP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content