Game(n) over: Sony staakt PlayStation-verkoop in Rusland

De PlayStation 5. © belga

Sony zet de verkoop van PlayStation-consoles en -software in Rusland stop. Daarmee is het Japanse bedrijf de volgende in een rij van grote merken die zich uit Rusland terugtrekken wegens de oorlog in Oekraïne. Volgens analisten is de PlayStation de populairste spelcomputer in het land.

Een vertegenwoordiger van Sony’s videogame-afdeling zei in een verklaring tegen zakenzender CNBC dat het bedrijf alle software- en hardwaretransporten in het land heeft opgeschort. Ook de lancering van de nieuwe racegame Gran Turismo 7 is uitgesteld, en bovendien zal ook de PlayStation Store niet langer beschikbaar zijn in Rusland.

Twee miljoen dollar

‘Sony Interactive Entertainment (SIE) sluit zich aan bij de wereldwijde gemeenschap in de oproep voor vrede in Oekraïne’, klinkt het. Het techconcert heeft verder twee miljoen dollar gedoneerd voor humanitaire hulp aan VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en non-profitorganisatie Save the Children om de slachtoffers van de tragedie te ondersteunen.

Een hele reeks merken, van McDonald’s tot Coca-Cola, hebben hun activiteiten in Rusland stopgezet. Eerder zeiden ook gamemakers als Electronic Arts en CD Projekt de verkopen van games en content in Rusland en Belarus te blokkeren. Ook Sony-concurrent Microsoft, maker van de Xbox-consoles, keerde Rusland de rug toe, net als Fortnite-maker Epic. Amazon heeft in het land dan weer de toegang tot zijn streamingdienst Prime Video geblokkeerd, dit in navolging van Netflix.

Partner Content