Github blokkeert betalende gebruikers in onder meer Iran en de Krim

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Github heeft de toegang tot zijn ontwikkelaarsplatform afgesloten voor gebruikers uit Iran, Syrië en de Krim. Volgens het bedrijf moet het de Amerikaanse wet volgen, die handelsrestricties oplegt aan die landen.

De betaalde en private diensten van Github zijn niet langer toegankelijk voor gebruikers in landen die onder handelsrestricties van de Verenigde Staten vallen. Daarbij zitten bijvoorbeeld Iran, Syrië, Cuba, Noord-Korea en de Krim. Het ontwikkelaarsplatform wilt zich zo in regel stellen met de Amerikaanse wet, die bedrijven verbiedt om met die landen handel te drijven. Andere diensten, zoals Slack, hebben eerder al gelijkaardige stappen genomen. Het openbrongedeelte van Github blijft wel voor iedereen beschikbaar.

Net als bij Slack, krijgt ook Github kritiek, omdat het geen waarschuwingen gaf voor het afsluiten, en geen mogelijkheid om back-ups te maken. Een aantal ontwikkelaarsteams kunnen nu niet meer kunnen samenwerken met enkele van hun medewerkers.

Github lijkt zich te baseren op IP-adres en betaalgegevens om te beslissen welke gebruikers afgesloten worden. Gedupeerden kunnen de beslissing aanvechten met een formulier waarin onder meer een kopie van een identiteitskaart en een selfie moeten worden ingegeven. Het zou de eerste keer zijn dat Github de identiteit van gebruikers gaat controleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content