Google bevestigt ‘dood’ modulaire telefoon Project Ara

© Google

Googles modulaire telefoon, Project Ara, is voorlopig van de baan. Tegenover VentureBeat heeft een woordvoerder van de techgigant het nieuws nu bevestigd. Meer details dan de bevestiging werden niet gegeven.

Google heeft de afgelopen drie jaar aan de modulaire telefoon gewerkt, maar ziet er uiteindelijk toch geen heil in. Project Ara gaat officieel de ijskast in, maar of het project daar nog uitkomt, is maar de vraag. Wel lijkt Google van plan om het idee van modulaire smartphones met andere hardwareleveranciers te willen bespreken. Volgens Tweakers is een licentieconstructie niet ondenkbaar.

Project Ara richtte zich op het ontwikkelen van een volledig modulaire telefoon waarbij gebruikers allerlei componenten als de camera, geheugen, processor, speakers of batterij zelf kon kiezen en makkelijk verwisselen. In mei toonde Google nog een prototype tijdens Google I/O en kondigde toen ook een reeks partners aan die hardware zouden maken. Dit najaar zou een ontwikkelaarsversie van de telefoon beschikbaar zijn.

Google begon met het project naar aanleiding van het Phonebloks-concept van Dave Hakkens. Die wilde met de modulaire telefoon verspilling tegengaan omdat niet steeds een hele telefoon hoeft te worden vervangen. In de techwereld was zijn concept direct populair.

Ook einde van Nexus

Waarom Google de stekker uit Project Ara trekt, is onduidelijk. Naast de modulaire telefoon, trekt Google volgens insiders ook de stekker uit het Nexus-project. De door Google zelf beheerde smartphones en tablets komen in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid onder de merknaam Pixel op de markt.

De Pixel krijgt een scherm van 5 inch. Hij heeft nu de werknaam Sailfish. De Pixel XL wordt een halve inch groter. Die gaat nu nog door het leven als Marlin. HTC zal de toestellen waarschijnlijk maken voor Google.

Google gebruikt de naam Pixel al voor de Chromebook-laptops.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content