Google geeft Android-gebruiker meer keuzes voor zoekmachines

. © Getty Images

Europese gebruikers van Android-toestellen krijgen vanaf september meer keuzes voor zoekmachines te zien. Nu zijn er, naast Google zelf, nog maar een beperkt aantal alternatieve search engines beschikbaar. Om nieuw juridische gesteggel in de Europese Unie te voorkomen gaat het bedrijf dat uitbreiden.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, kreeg in 2018 al een boete van meer dan 4 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Toen kreeg Google ook een lijst met wijzigingen die het technologieconcern zou moeten doorvoeren.

In 2019 kwam de techreus vervolgens met een keuzescherm voor zoekmachines. De keuzevrijheid voor consumenten was evenwel nog steeds redelijk beperkt. En de eigenaren van andere zoekmachines moesten ook betalen om op het keuzescherm te verschijnen. Rivaliserende zoekmachines als Ecosia hebben hierover geklaagd.

Google belooft dat in het keuzescherm vanaf september de vijf populairste zoekmachines in een bepaald land bovenaan zullen staan. Daaronder volgen nog maximaal zeven alternatieve zoekmachines waaruit gekozen kan worden. Gebruikers kunnen ook alternatieve zoekapps downloaden en die als standaard instellen.

De concurrerende zoekmachine DuckDuckGo vindt dat de nieuwe aanpassingen van Google niet ver genoeg gaan ‘Google doet nu wat het drie jaar geleden had moeten doen: een gratis zoekvoorkeurenmenu op Android in de EU aanbieden’, liet topman Gabriel Weinberg via Twitter weten. Volgens hem zou Google ook voor andere platforms dergelijke wijzigingen moeten aanbrengen, en in alle landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content