Goud, dun, Touch ID en Retina: weinig verrassingen bij Apple’s nieuwe iPads en iMac

De iPad Air 2. © Apple
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In spanning hebben Applefans wereldwijd de aankondiging van nieuwe producten in het hoofdkwartier van Apple in Cupertino afgewacht. Hoewel de gelekte iPads Air 2 en Mini 3 een dag eerder wat van de verrassing afdeden, kon de nieuwe iMac misschien wel de kers op de taart zijn.

Een dag voor de officiële aankondiging van de nieuwste Appleproducten verschenen screenshots van de iPads Air 2 en Mini 3 in de gebruikersgids van de iTunes Store. Een fout of marketingstrategie? Snel werden de beelden offline gehaald. Een uur voor de lancering ging de Apple Store wel op het gepaste moment offline om de winkel te updaten met de nieuwe hebbedingen.

iPad Air 2

Weinig shock-and-awe-effect bij de eerste aankondiging van de avond: de iPad Air 2, volgens Apple ‘de dunste tablet ter wereld’ – ook verkrijgbaar in een gouden editie.

‘De iPad Air was al dunner dan een potlood. Hoe maak je de beste tablet ter wereld nog beter?’, citeert The Telegraph Cook. ‘De iPad Air 2 is dunner dan de helft van een potlood. Kunnen jullie hem wel zien?’ De dikte is 6.1 mm – het is maar te hopen dat deze niet gaat buigen.

De nieuwe iPad Air 2 draait op iOS 8.1, een 64 bit-processor, 8X net zoals de iPhone 6. De CPU is twaalf keer zo snel als bij de originele iPad en de graphics performance is 180 keer die van het origineel. Ook aan het scherm werd wat aangepast: interne reflectie wordt beperkt zodat het beeld helderder is. Het scherm werd ook voorzien van een antireflectieve coating.

Verbeterde iSight

Het nieuwe product is voorzien van een verbeterde iSight-camera van 8 megapixel die 1080p HD-video kan opnemen. Voor het eerst is hierbij ook de ‘burst mode’ mogelijk: daarbij kan een reeks foto’s in één keer worden genomen. Ook timelapse en slow motion werden aan de opties toegevoegd. De nieuwe facetimecamera is uitgerust met betere gezichtsherkenning en ijdele Applegebruikers kunnen zich laten gaan met ‘burst-selfies’. Voor de absoluut perfecte foto kan gebruik worden gemaakt van de Pixelmator-app: een fotobewerkingsprogramma waarmee objecten uit beelden verwijderd kunnen worden zonder het achterplan te verstoren.

Touch ID

Niet echt veel verrassends, maar de toekomstige klanten zullen allicht tevreden zijn met de veelgevraagde toevoeging van Touch ID. Deze vingerafdruksensor is een snufje dat al een tijdje in recente iPhones terug te vinden was en werd al opgemerkt bij de gelekte screenshots van de nieuwe iPads.

iPad mini 3
iPad mini 3© Apple

Inderdaad, meervoud. Ook de iPad Mini 3 werd nog even officieel aangekondigd. Eveneens geüpdatet met Touch ID zal de kleine iPad verkrijgbaar zijn vanaf 399 euro in de VS, de iPad Air 2 vanaf 499 euro. De twee toestellen zouden vanaf volgende week in 29 landen, waaronder België, in de winkel liggen.

iMac Retina 5K-display

Tot slot werd de nieuwe iMac nog aangekondigd. Ook daarover deden geruchten de ronde. Hoewel Mac – dat dit jaar zijn 30ste verjaardag viert – slechts 15 procent van de inkomsten van Apple uitmaakt, gaf het bedrijf in juni 2014 aan dat de verkoop ervan met 18 procent was gestegen. De meeste Appleproducten werden al tot een hoger niveau getild met Retinaschermen, maar iMac moest nog even wachten op de vrijgeleide naar hoge resolutie.

iMac
iMac© Apple

En vanaf heden is het zover. De nieuwe iMac heeft een Retina 5K-display (zoals verwacht) en een 27-inch beeldscherm (ook verwacht) van 5210 x 2880 pixels: dat is zeven keer meer dan bij een HD-televisie. De nieuwe iMac is slechts 5mm dun en verbruikt een derde minder energie. Het beeldscherm is van het type Oxide TFT en zorgt voor extreme helderheid over de gehele display.

Technologie om de pols

Apple heeft eigenlijk de hele productreeks geüpdatet met snellere processoren en betere graphics. Kostprijs? Een 4K-monitor kost ongeveer 3.000 dollar, de iMac met Retina 5K- is vanaf nu verkrijgbaar voor 2.629 euro, de Mac Mini aan 499 euro.

Mac mini
Mac mini© Apple

Volgens Cook is het de sterkste reeks tot nu toe van het bedrijf, en binnenkort zal die ‘krachtige technologie om uw pols te dragen zijn.’ Zo verwijst hij naar de Apple Watch en ‘Continuity’: hiermee maakt Apple zijn producten onderling inwisselbaar. Zo kan u sms-berichten ontvangen en telefoontjes maken en krijgen vanaf eender welk Appletoestel. ‘Enkel Apple maakt dit mogelijk’, meent Cook, die ook nog liet weten dat het mobiele betalingssysteem Apple Pay – in september voorgesteld bij de lancering van de nieuwe iPhones en de Apple Watch – maandag (20 oktober) gelanceerd wordt in de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content