Hackers aangehouden voor informatica-inbraak bij JPMorgan

© Reuters

De Amerikaanse en Israëlische autoriteiten hebben vier personen aangehouden en in beschuldiging gesteld voor een van de belangrijkste informatica-oplichtingen, waarbij meer dan 80 miljoen rekeningen van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase werden geïnfiltreerd.

Twee Israëlische hackers, Gery Shalom en Ziv Orenstein, werden woensdag opgepakt en voor 20 dagen in voorhechtenis geplaatst na een gecoördineerde actie van de Israëlische politie en de Amerikaanse federale politie (FBI), aldus een zegsman van de Israëlische politie. De VS gaan hun uitlevering vragen.

In hun woningen in Florida arresteerde de Amerikaanse politie Yuri Lebedev en Anthony Murgio wegens het illegaal bezit van een bitcoinlicentie, zo raakte dinsdag bekend. Een vijfde verdachte, de Amerikaan Joshua Samuel Aaron, is voortvluchtig maar zou in Rusland leven.

De vijf mannen worden door de Amerikaanse justitie vervolgd voor witwassen van geld, manipulatie van beurskoersen en illegale operaties in verband met de virtuele munt bitcoin, aldus persberichten en juridische documenten die AFP kon raadplegen.

Die documenten maken geen melding van een band met de informatica-aanval van de zomer 2014 tegen JPMorgan Chase, maar volgens een bron dichtbij het dossier staat de naam van twee beklaagden op de FBI-lijst met verdachten voor deze aanval die 76 miljoen rekeningen van huishoudens en van 7 miljoen kmo’s trof.

Volgens Israëlische media wordt de groep hackers ervan verdacht rekeninggegevens te hebben gestolen en ze nadien gebruikt te hebben bij de aankoop van aandelen, via spookbedrijven, om de beurskoers ervan kunstmatig op te drijven. Die manipulaties zouden de bende miljoenen dollars opgeleverd hebben.

De FBI heeft tien speurders naar Israël gestuurd om het onderzoek voort te zetten, aldus de Israëlische radio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content