Hoe de 13 jaar durende groei van Apple tot een einde kwam

Apple CEO Tim Cook © REUTERS

Na dertien jaar groeide de omzet van Apple het afgelopen kwartaal niet langer ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dit kwam met name doordat er niet langer groei zat in de iPhoneverkoop.

Voor de resultaten die Apple van het afgelopen kwartaal bekend maakte waren de verwachtingen niet zo hooggespannen als de afgelopen jaren. Het was duidelijk dat de iPhoneverkopen omlaag gingen en het bedrijf niet langer zou groeien ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Want Apple maakte van april 2003 tot december 2015 een consequente groei door, ieder jaar steeg de winst meer. Gedurende 13 jaar groeide de winst van het bedrijf van 1,5 miljard dollar in het derde kwartaal van 2003 tot 75,9 miljard dollar in 2015 – een enorme prestatie.

Nu is de groei die 51 kwartalen aanhield gestopt. Het bedrijf maakte in het laatste kwartaal ‘slechts’ 50,6 miljard dollar winst, 13 procent minder dan een jaar eerder. Tim Cook bleef positief en noemde de terugnemende groei ‘een pauze’ die in ieder geval nog drie maanden aan zal houden.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content