Hoofd Spaanse geheime dienst ontslagen na spionageschandaal met spyware

© Getty Images

Het hoofd van de Spaanse inlichtingendienst CNI, Paz Esteban, is door de regering ontslagen na een spionageschandaal waarbij de telefoons van onder andere premier Pedro Sanchez en enkele Catalaanse separatisten afgeluisterd werden. Esteban was pas sinds begin 2020 in dienst als hoofd van CNI.

De zaak brak half april uit na de publicatie van een rapport dat meer dan zestig mensen van de Catalaanse afscheidingsbeweging identificeerde als slachtoffer van spionage. Esteban gaf vorige week ook toe dat de Catalaanse onafhankelijkheidsactivisten door haar diensten werden bespioneerd, maar dat dit altijd met toestemming van justitie gebeurde. Regeringsbronnen zeggen in de Spaanse media dat ze niet op de hoogte waren.

Vorige week kwam bovendien aan het licht dat niet enkel de telefoons van Catalaanse separatisten werden afgeluisterd, maar dat ook premier Sanchez en minister van Defensie Margarita Robles gehackt werden. Dit gebeurde met de veelbesproken Pegasus-software van het Israëlische bedrijf NSO. Daarbij zijn volgens de regering ook gegevens van Sanchez en Robles gestolen. Er wordt gespeculeerd dat Marokko daarachter zit.

Het schandaal leidde tot een crisis tussen de minderheidsregering van Sanchez en de Catalaanse separatisten. Zij dreigden hun steun aan de regering in het parlement in te trekken.

Partner Content