HP pompt miljard dollar in Open Cloud

Met een miljard dollar gaat Hewlett-Packard volop voor producten en diensten op OpenStack die klanten moeten weghouden bij Google en Amazon.

Met een miljard dollar gaat Hewlett-Packard volop voor producten en diensten op OpenStack die klanten moeten weghouden bij Google en Amazon.

Als HP een miljard dollar uitgeeft dan krijgt dat geld een naam mee: Helion. Onder deze merknaam gaat de IT-gigant over een periode van twee jaar investeren in onder meer een eigen gratis versie van OpenStack. Ook komt het cloudaanbod van het bedrijf volledig onder de Helion-merknaam. Tegen juni komt er een (vermoedelijk veel uitgebreidere) commerciële versie van Helion OpenStack.

De achterliggende redenering is dat bedrijven hun eigen private clouds moeten bouwen in plaats van hun infrastructuur naar een Amazon of Google te verhuizen.

De investering toont aan dat HP sterk wil inzetten op de cloud. Een voorbode daarvan zagen we vorige week al toen het bedrijf een akkoord sloot met Foxconn voor de productie van goedkope cloudservers.

Al is het bedrijf zeker niet de enige bedrijf dat zijn focus naar de cloud verlegt. Eind maart maakte Cisco bekend dat het een miljard dollar zou investeren in clouddiensten. EMC stelde deze week op EMC World ook enkele cloudoplossingen voor net zoals Oracle en Microsoft dat vorige maand nog deden.

PatentbeschermingInteressant om te weten is dat HP belooft dat klanten van Helion beschermd zijn tegen patentclaims van buitenaf. Die bescherming wordt zelfs doorgetrokken tot de klanten van HP’s klanten. Dat moet twijfelende bedrijven overhalen om toch voor een openbronoplossing te kiezen.

Openbron heeft tal van voordelen, maar het gebeurt meer dan eens dat bedrijven zich inhouden omdat een bepaalde openbrontechnologie wordt aangevallen door bedrijven die beweren dat het hun patenten schendt. Maar door dit te doen dekt HP potentiële klanten in tegen juridische claims.

Helion komt onder de leiding van Bill Hilf die vorig jaar overstape van Microsoft Azure naar HP. Volgens Hewlett-packard komt het geld van de investering overigens uit bestaande middelen en gaat het dus niet om een extra kostenpost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content