IBM geeft chipafdeling gratis weg

© .

Globalfoundries neemt de halfgeleideractiviteiten van IBM over. Opmerkelijk: Het is IBM zelf die het bedrijf betaalt om de verlieslatende afdeling uit handen te nemen.

Ronde de overname gingen al even speculaties maar nu bevestigen beide partijen de overname. IBM zal gespreid over drie jaar 1,5 miljard dollar betalen, minus zo’n tweehonderd miljoen dollar, wat de waarde van de huidige assets van de chipafdeling.

Waarom geeft IBM zijn chips uit handen om er zelf nog voor te betalen? Officieel hebben we daar het raden naar, maar de afdeling is al een tijdje zwaar verlieslatend waardoor een verkoop de balans van IBM in praktijk zal verbeteren.

In het verleden werden de chips onder meer gebruikt in spelconsoles, maar die hoogdagen zijn voorbij. De verkoop is dus zonder overnamebedrag een positieve operatie voor het bedrijf. Wel schrijft het bedrijf 4,7 miljard dollar af in zijn derde kwartaal om de kosten rond de overname te dekken.

De afdeling wordt bovendien niet zomaar gedumpt. Globalfoundries wordt gedurende tien jaar de exclusieve leverancier van 22 nm, 14 nm en 10 nm serverchips. Ook neemt het bedrijf twee Amerikaanse fabrieken over. IBM zegt langs zijn kant dat het de komende vijf jaar drie miljard dollar blijft investeren in onderzoek naar chiptechnologie. Een belofte die het eerder maakte en ook na de verkoop blijft nakomen.

Vorige maand rondde IBM nog de verkoop van zijn X86 serverafdeling aan Lenovo af. Deze zomer kocht het zelf nog het cloudbedrijf Softlayer voor zo’n twee miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content