IBM ziet cloudomzet lichtjes teruglopen

Ginni Rometty, voorzitter en CEO van IBM tijdens haar keynote op CES in Las Vegas (2019)

IBM kende een slechte start van het jaar. Het Amerikaanse technologieconcern zag de omzet teruglopen. Vooral bij de voor IBM belangrijke cloudactiviteiten gingen de zaken niet zo goed als gehoopt.

De totale opbrengsten bedroegen 18,2 miljard dollar, waar in het eerste kwartaal van vorig jaar nog zo’n 19 miljard dollar aan omzet in de boeken ging. Bij het onderdeel Cloud & Cognitive Software was er sprake van een daling van 2 procent naar 5 miljard dollar. Onder de streep bleef 1,6 miljard dollar over, tegen een nettowinst van bijna 1,7 miljard dollar een jaar terug.

Financieel topman Jim Kavanaugh stelt dat de mindere prestaties op het vlak van clouddiensten onder meer komen door negatieve wisselkoerseffecten. Beleggers lijken evenwel niet tevreden. In de zogeheten nabeurshandel op Wall Street ging het aandeel IBM stevig omlaag.

Eind oktober kondigde IBM aan softwarebedrijf Red Hat voor meer dan 33 miljard dollar over te kopen, een van de duurste overnames ooit in de Amerikaanse technologiesector. Met die aankoop wil IBM juist zijn positie in de cloudmarkt verstevigen. Red Hat zag in het eerste kwartaal van dit jaar zijn omzet met vijftien procent stijgen. Analisten kijken vooral uit naar de resultaten van IBM later dit jaar, wanneer de overname van het opensourcesoftwarebedrijf volledig zal afgerond zijn.

Aanvankelijk stelde dit artikel dat de cloudomzet van IBM gehalveerd zou zijn. Die fout is rechtgezet.

Partner Content