Onderzoek: ‘Ruim de helft van de Belgische bedrijfsleiders overschat hun AI-vooruitgang’

© MvdV/AI
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Uit onderzoek in opdracht van IT-dienstenbedrijf Sopra Steria blijkt dat 54 procent van de Belgische bedrijfsleiders een voorsprong denkt te hebben op hun concurrenten bij het invoeren van AI-technologie. De onderzoekers spreken over een ‘aanzienlijke overmoed’ die wellicht niet de werkelijkheid van de AI-implementatie in het land weerspiegelt.

Het Franse Sopra Steria, dat vorig jaar Tobania en Ordina overnam, liet de enquête uitvoeren bij meer dan tweehonderd Belgische topmanagers in verschillende sectoren. De onderzoekers zagen een solide acceptatie van AI-toepassingen in kritieke gebieden. Customer data analytics leidt met een gebruikspercentage van 74 procent, gevolgd door risk assessments met 66 procent en fraudedetectie met 64 procent.

Generatieve AI is de meest gebruikte AI-technologie in België. Liefst 24 procent van de respondenten zei dat ze zich al in een vergevorderde fase of implementatiefase bevinden met generatieve AI, wat de groeiende invloed ervan bevestigt.

‘Voorzichtigheid geboden’

Dit positieve beeld van Belgische bedrijfsleiders strekt zich ook uit tot een sterk vertrouwen in de AI-vaardigheden van hun werknemers: zo heeft 84 procent vertrouwen in het vermogen van hun personeel om AI in te zetten ten voordele van de onderneming, en vertrouwt 83 procent volledig op hun gebruik van bedrijfsgegevens in AI-toepassingen.

Maar de enquête brengt ook een aantal fundamentele hiaten aan het licht die een succesvolle inzet van AI zouden kunnen belemmeren. Zo beschouwt liefst 59 procent van de ondervraagden het ontbreken van een sterke gegevensbasis als een groot obstakel, naast een tekort aan gespecialiseerd AI-talent, wat door de helft van de respondenten aangegeven werd.

‘We zien een sterke animo voor AI onder de Belgische leidinggevenden, wat fantastisch nieuws is op vlak van innovatie’, zegt Lieven Verhaevert, CEO van Sopra Steria in België en Luxemburg. Tegelijk roept hij bedrijfsleiders op om voorzichtig te werk te gaan. ‘We moeten ernstig investeren in data-infrastructuur en bijscholing om ervoor te zorgen dat AI effectief en verantwoord gebruikt wordt’, klinkt het.

Franse Sopra Steria neemt na Tobania nu ook Ordina over

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content