Belgisch Solar Team hoopt met innovatie WK zonnewagenracen te winnen

De vin op de nieuwe zonnewagen © Innoptus Solar Team
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het Innoptus Solar Team, een team van de KU Leuven dat zonnewagens bouwt voor het WK zonnewagenracen, stelt een innovatie voor die hun wagen een voetje voor moet geven: een roterende vin.

Innoptus Solar Team bestaat uit een twintigtal ingenieursstudenten aan de KU Leuven. Voor het WK zonnewagenracen optimaliseren ze elk jaar een zonnewagen met de nieuwste aerodynamische, energetische en mechanische snufjes. De nieuwe versie van het WK, de Bridgestone World Solar Challenge, gaat op 22 oktober van start.

En daar hoopt het Innoptus Solar Team dus een competitief voordeel te halen met een nieuwe innovatie, een roterende vin. ‘De vin functioneert als het zeil van een zeilboot. Net zoals een zeiler zijn zeilen continu bijstelt om optimaal gebruik te maken van de zijwind, kunnen wij onze vin nu ook roteren. Hierdoor kunnen we op de meest efficiënte manier gebruik maken van zijwinden om ons vooruit te stuwen tijdens de race,’ zegt Vincent Mertens, Aerodynamisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team, in een persbericht.

Zeil je voor het eerst

Een en ander moet extra voordeel geven tijdens deze specifieke race, van Darwin naar Adelaide. Op het traject zou een constante wind de wagen mee moeten verder stuwen. ‘Dankzij de draaibeweging van de vin, dat een zeileffect creëert bij zijwind, verbruikt onze wagen minder energie. Hierdoor kunnen we onze snelheid verhogen tijdens de race’, aldus nog Annelies De Geeter, Strateeg bij het Innoptus Solar Team.

In de negentien jaar waarin het Innoptus Solar Team uit Leuven meedeed aan het WK zonnewagenracen, heeft het twee keer een innovatieprijs gewonnen. Dit jaar hoopt het team ook het WK zelf te winnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content