Apple stopt vermoedelijk met ontwikkeling van eigen auto

De 'Apple Car' door de ogen van de Britse leasingmaatschappij Vanarama. © Vanarama
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Apple stopt mogelijk met het ontwikkelen van een eigen auto. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou er een einde komen aan een jarenlang project van het techconcern dat omstreeks 2014 begon. Veel medewerkers uit het team dat werkte aan de ‘Apple Car’ worden naar verluidt overgeheveld naar de AI-divisie binnen het bedrijf.

Volgens de ingewijden heeft Apple het besluit dinsdag bekendgemaakt bij de bijna tweeduizend werknemers die aan het project werkten. Ontslagen door de beslissing zouden niet zijn uitgesloten, al is niet bekend hoeveel mensen mogelijk moeten vertrekken. De bekendmaking was besloten en Apple heeft nog geen reactie gegeven aan Bloomberg.

Opvallende beslissing

Bij de start van het project, zo’n tien jaar geleden, wilde Apple een auto bouwen die zelfrijdend zou zijn. Het voertuig zou bovendien spraakgestuurde navigatie krijgen. Vorige maand meldde Bloomberg al, eveneens op basis van bronnen, dat die plannen wat waren bijgesteld. In plaats van een zelfrijdende auto zou Apple nu werken aan een elektrische auto. Die had op zijn vroegst in 2028 op de markt moeten komen.

De beslissing van Apple zou opvallend zijn, zeker nu steeds meer techbedrijven zich op de ontwikkeling en ondertussen zelfs al productie van elektrische wagens storten. Zo heeft Huawei in thuisland China al vier verschillende auto’s rondrijden, toonde Xiaomi deze week voor het eerst zijn SU7 aan het Europese publiek (zie foto hieronder) en werkt bijvoorbeeld ook Sony aan een elektrische wagen, de zogeheten Vision-S.

De beurzen in New York reageerden dinsdag eerder positief op het bericht dat Apple zou stoppen met de ontwikkeling van een eigen auto. Het aandeel eindigde dinsdag 0,8 procent hoger.

Xiaomi toonde op de MWC-beurs in Barcelona (februari 2024) voor het eerst zijn elektrische SU7 aan het Europese publiek. © MvdV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content