Belgische team wint ook innovatieprijs op WK voor zonnewagens

De vin op de nieuwe zonnewagen © Innoptus Solar Team
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het team van KU Leuven heeft de prijs voor beste innovatie gewonnen op het recente wereldkampioenschap in Australië. De Leuvense studenten werden vorige week wereldkampioen.

Het Innoptus Solar Team, het team van KU Leuven-ingenieursstudenten dat deelneemt aan wedstrijden voor zonnewagens, krijgt de innovatieprijs voor de roterende vin bovenaan de Infinite, hun zonnewagen. Dat heeft het Solar Team zelf bekendgemaakt.

De vin werd voor het eerst bij de vorige wagen, de BluePoint Atlas, geïmplementeerd, maar bij de Infinite kon hij ook roteren. Dat zorgde ervoor dat de zonnewagen kon ‘meesurfen’ op de geregeld sterke zijwind tijdens de wedstrijd. Zo moesten ze minder energie verbruiken, en konden ze stabieler rijden.

De groep kon de innovatieprijs al twee keer eerder binnenrijven: een keer in 2013 voor het 3D-geprint batterijpakket dat de batterijcellen beter deed afkoelen, en de andere keer in 2017, voor de actieve wielaansturing op alle vier de wielen.

Vorige week werden de Leuvense studenten al voor de tweede keer op rij wereldkampioen. Ze werkten de 3.021 kilometer van Darwin tot Adelaide in Australië het snelst af van de 38 deelnemende teams. De studenten uit Twente werden tweede, Delft behaalde de derde plek.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content