Groot-Brittannië laat zelfrijdende wagens toe vanaf 2026

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Over minder dan twee jaar mag je met een volledig autonoom rijdende wagen de Britse wegen op.

De Automated Vehicles Act laat toe dat wagens met een zogenaamde level 4 autonomie zijn toegelaten. Dat zijn voertuigen waarbij de bestuurder op geen enkele manier hoeft tussen te komen. Men kan slapen, werken, een film kijken of andere dingen doen terwijl de wagen de controle heeft.

Wagens kennen vijf niveaus van autonomie. Bij een level 3 gebeurt het rijden ook autonoom, maar moet de chauffeur kunnen ingrijpen wanneer nodig. Het verschil tussen level 4 en level 5 zit er in dat de wagen in eender welke verkeerssituatie onder elke omstandigheid autonoom kan rijden. Denk daarbij aan zware regen of sneeuwval, of waar het voertuig de route anders moet uitdenken op basis van de verkeerssituatie.

De Britse overheid verwacht dat zelfrijdende wagens in het land goed zullen zijn voor 38.000 extra jobs tegen 2035, in een sector ter waarde van 42 miljard pond (49 miljard euro).In Duitsland zijn zo’n voertuigen vandaag toegelaten op de snelweg, al werkt het land ook aan wetgeving rond level 4. In ons land wordt al zeker tien jaar gesproken over een soortgelijke wetgeving, maar voorlopig lijkt die er niet te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content