Intel toont superzuinige processor

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Zowel stroomzuinige mobiele systemen als ‘always on’-toestellen zullen baat hebben bij de ‘near treshold voltage’ technologie, zoals gedemonstreerd op IDF.

Zowel stroomzuinige mobiele systemen als ‘always on’-toestellen zullen baat hebben bij de ‘near treshold voltage’ technologie, zoals gedemonstreerd op IDF.

Het Intel Developer Forum (IDF) in San Francisco biedt als steeds een kijk op de nieuwste hoogstandjes uit de Intel labo’s. CTO Justin Rattner demonstreerde een processor – de Near Treshold Voltage Processor, codenaam Claremont – met een experimentele ‘core’, goed voor een dynamisch stroomverbruik – afhankelijk van de belasting – dat start op ‘near treshold voltage’ (NTV) niveau. Dat betekent dat het spanningsniveau amper boven het peil waarop de transistor begint te werken ligt, goed voor een verbruik dat 5 tot 10 keer lager ligt dan het niveau van de normale werking. Rattner toonde hoe de processor in die toestand kon werken op de stroom gleverd door een zonnecel ter grootte van een postzegel.

Rattner stelt dat dit het resultaat is van een jarenlange ontwikkeling, onder meer van voorzieningen om storingen te elimineren met het oog op een betrouwbare werking. Naast klassieke pc’s moet deze technologie schaalbaar zijn vanaf de meest stroomzuinige mobiele en ingebedde systemen (in auto’s, huisapparatuur etc), tot supercomputers. Door de mogelijkheid om het verwerkingsvermogen aan te passen aan de omstandigheden, moeten dergelijke processoren ook hun plaats vinden in ‘slimme’ systemen zoals sensoren, meters en andere toestellen in een ‘smart world’.

Op IDF toonde Intel tevens een ‘concept’ DRam-geheugenmodule van Micron – de Hybrid Memory Cube – die tot 7 keer meer stroomefficiënt zou zijn. Ook werd ‘Parallel JS’ getoond, voor een parallelle verwerking van JavaScript op processoren met meerdere kernen, goed voor snellere webtoepassingen, betere securityvorzieningen en dies meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content