IT-topvrouwen incasseren miljoenen

© reuters

Ondanks dat er in hun bedrijven fors wordt gereorganiseerd, konden de topvrouwen van zowel IBM als HP het afgelopen jaar miljoenen dollars aan salaris in hun zak steken.

Virginia Rometty, CEO van IBM, ontvangt voor haar prestaties in 2014 meer dan 10 miljoen dollar. Dat blijkt uit gegevens die zijn ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op het effectenverkeer, waarover the Register bericht.

Rometty en andere leden van het hogere management incasseerden het afgelopen jaar miljoenen dollars, ondanks dat IBM voor het elfde kwartaal op rij kampt met tegenvallende cijfers en haar marktaandeel al geruime tijd ziet teruglopen. De CEO van IBM mocht in 2014 een bonus van 3,6 miljoen dollar op haar bankrekening bijschrijven. In 2013 weigerde ze haar bonus nog, wegens de tegenvallende resultaten, maar dit jaar ging haar dat blijkbaar te ver. De bonus komt bovenop haar jaarsalaris van 1,6 miljoen dollar en een incentive van maar liefst 5 miljoen dollar. Alles bij elkaar een beloning van ruim 10,2 miljoen dollar.

Toch een achteruitgang

Rometty kreeg ook nog eens aandelen ter waarde van 13,3 miljoen dollar, maar die worden pas uitbetaald in 2018, als de beoogde sales-doelen zijn gehaald. Overigens ging Rometty er wel op achteruit ten opzichte van 2013, toen zij in totaal 13,9 miljoen dollar kreeg uitgekeerd. Toen ging het onder meer om 1,5 miljoen dollar aan salaris en 11,7 miljoen dollar aan personeelsopties.

Ook andere toppers bij IBM verdienden het afgelopen jaar goed. Zo kregen de directieleden Martin Shroeter, Steve Mills en John Kelly ieder een salaris van zo’n 723.000 dollar, een bonus in cash van 747.000 dollar en nog eens bonussen van gemiddeld 976.000 dollar op hun rekening bijgeschreven.

Gemor op de werkvloer

Het enorme salaris van de IBM-top is pijnlijk, aangezien IBM zich momenteel midden in een gigantische reorganisatie bevindt, waarbij volgens Forbes meer dan 100.000 banen verdwijnen. Al spreekt IBM van ‘belachelijke geruchten’. Wel reserveert het dit jaar een bedrag van 580 miljoen dollar voor reorganisatiekosten. De hoge salarissen aan de top hebben geleid tot flink wat gemor op de werkvloer bij IBM. Boze medewerkers uitten hun frustraties op diverse Amerikaanse blogs en fora, meldt The Register.

Ook HP beloont top royaal

Een andere topvrouw in de IT, Meg Whitman van HP zag haar salaris in 2014 flink stijgen. Zij toucheerde in 2013 nog een symbolisch salaris van 1 dollar, maar door alle bonussen en aandelen kwam haar totaal toch nog uit op 17,6 miljoen dollar. In 2014 werd haar salaris opgekrikt naar 19,6 miljoen dollar, blijkt uit documenten die gisteren openbaar werden en waarvan de Wall Street Journal melding maakt.

Haar salaris steeg vooral door uitgekeerde bonussen en personeelsopties. Er staan ook weer nieuwe aandelenrondes op de planning voor maart en december dit jaar.

Bron: Automatiseringgids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content