Kopstuk gamesbedrijf Activision Blizzard weg na seksismeschandaal

Protesten aan de poorten van gamesbedrijf Activision Blizzard. © Getty Images

Een topman van Activision Blizzard is opgestapt vanwege een rechtszaak tegen het gamesbedrijf voor seksuele intimidatie en ongelijke behandeling van mannelijke en vrouwelijke werknemers. J. Allen Brack trad wegens het schandaal af als baas van het onderdeel Blizzard, meldt het bedrijf in een e-mail aan het personeel.

Activision Blizzard werd door een overheidsinstantie van de staat Californië aangeklaagd wegens vermeende misstanden op de werkvloer. Vorige week staakten zo’n tweehonderd medewerkers van het bedrijf uit protest tegen de slechte behandeling van vrouwelijke werknemers. Californië beticht het gamebedrijf ervan ‘een seksistische cultuur te bevorderen en vrouwen minder te betalen dan mannen’, zo staat in een aanklacht.

De meeste beschuldigingen gaan over Blizzard, dat in 2008 via een fusie samenging met Activision. Veel van de aantijgingen dateren van voor Bracks aantreden als hoogste bestuurder van de divisie in 2018. Toch zijn veel medewerkers kritisch over zijn manier van leidinggeven. Zo circuleert op sociale media een filmpje uit 2010 waarin Brack vragen over de seksualisering van vrouwelijke personages in de populaire game World of Warcraft weglacht.

Brack wordt vervangen door Jen Oneal en Mike Ybarra. Oneal leidde voorheen de gamestudio Vicarious Visions die in januari samenging met Blizzard. Voor haar benoeming tot co-president bij Blizzard was ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de franchises Diablo en Overwatch. Ybarra werkte twintig jaar bij Microsoft, onder meer voor de onlinediensten voor gameconsole Xbox.

Partner Content