Kwartaalwinst Alibaba krijgt klappen door strengere overheid

.

De Chinese internetgigant Alibaba heeft zijn winst in het voorbije kwartaal zien zakken met maar liefst 81 procent, onder meer als gevolg van de strengere regelgeving die de Chinese overheid hanteert tegenover de Chinese techreuzen.

Alibaba maakte eerder dit jaar nog het voorwerp uit van een onderzoek naar oneerlijke concurrentie. Het concern werd veroordeeld tot een boete van omgerekend 2,3 miljard euro. Daarnaast werd de regelgeving voor een aantal sectoren waar Alibaba actief is (privélessen, maaltijdlevering, videospellen,…) verstrengd.

Alibaba boekte van juli tot en met september een nettowinst van 5,37 miljard yuan (741,3 miljoen euro), tegen 28,7 miljard yuan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daarentegen steeg met 29 procent op een jaar tijd, tot 200 miljard yuan (zo’n 23,15 miljard euro). Het concern verwacht voor de rest van het jaar een verdere omzetstijging, met 20 à 23 procent, maar wijst ook op ‘onzekerheden’ die zijn aciviteiten kunnen bemoeilijken. Daarbij zouden de coronacrisis en de tragere consumptiegroei door de lockdowns ook voor problemen kunnen zorgen.

Partner Content