Microsoft-helm gooit je tussen de hologrammen

Microsoft HoloLens © Microsoft

Met HoloLens zet Microsoft een serieuze stap richting augmented reality. De helm koppelt werkelijkheid naadloos aan virtualiteit.

HoloLens is een soort grote bril, of een halve helm, waar je doorheen kan zien, maar die ook hologrammen projecteert voor je ogen. Het bedrijf wil het toestel inzetten voor gaming, maar ook voor design, zakelijk gebruik of onderwijs.

Het toestel is draadloos en heeft in tegenstelling tot smartwatches of Google Glass geen pc of smartphone nodig. Wel herkent het je stem en bewegingen. “Er worden terrabytes aan info verwekt via de sensoren”, zegt Alex Kipman, die het project leidt. Daarbij merkt hij op dat er niet alleen een CPU en GPU aanwezig is, maar ook een HPU of Holographic Processing Unit. Een chip die het driedimensionele geheel vloeiend moet samenbrengen. “Dit is alles wat je nodig hebt om in een holografisch landschap te stappen.”

Tijdens de demo zien we onder meer hoe de omgeving van Minecraft zich verplaatst tot in je woonkamer. Hoe iemand een motor ontwerpt vanop haar bureau, in plaats van op het scherm. Of hoe iemand uitleg krijgt over een loodgieterstaak, waarbij iemand aanwijzingen geeft door te tekenen op de videofeed van HoloLens, wat vertaalt in aanwijzingen die als hologram bovenop de realiteit worden getoond.

De HoloLens mikt zowel op consumenten als professionele gebruikers. Wanneer en aan welke prijs het toestel er komt, weten we nog niet. Maar Kipman heeft het over “binnen het Windows 10 timeframe.”

Microsoft zegt dat het niet over virtual reality gaat, maar om wat er daarna komt. We moeten daarbij nuanceren dat we op dit moment nog niet weten hoe het toestel in het echte leven zal werken. Maar tot het tegendeel wordt bewezen heeft Microsoft met HoloLens een bijzonder knap en potentieel revolutionair toestel achter de hand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content