Microsoftbaas bekent: ‘We hebben fouten gemaakt in Windows 8’

Microsoft-CEO Satya Nadella © AFP

Op de ITxpo 2014 in Orlando gaf Microsoft-ceo Satya Nadella toe dat Microsoft een paar ballen misgeslagen heeft in Windows 8.

Windows 8, een radicale ommezwaai in vergelijking met de vroegere versies, heeft in twee jaar tijd amper 12 procent van de markt weten in te palmen, aldus de trackingsite Net Marketshare. Windows 7 heeft daarentegen nog altijd een marktaandeel van 52 procent.

Microsofttopman geeft zelf ook ruiterlijk toe dat er iets mis is met het huidige besturingssysteem. ‘Laten we het onder ogen zien: we hebben fouten gemaakt in Windows 8’, zei hij tijdens het Gartner-symposium op de ITxpo 2014 in Orlando waar Business Insider over bericht.

Geen wonder dat Microsoft nu al begonnen is zijn klanten te teasen met Windows 10, dat pas in 2015 een definitieve versie zal krijgen. Dit toekomstige besturingssysteem – Windows 9 wordt, zoals u weet, overgeslagen – leunt weer wat dichter aan bij Windows 7, niet in het minst omdat de vertrouwde Startknop terugkeert.

‘Windows 10 is een heel belangrijke stap voor ons; het is een eerste stap in een geheel nieuwe generatie van Windows’, aldus Nadella over het te verschijnen OS-systeem.

‘Er zijn drie dingen waar wij aan denken als het gaat over de vooruitgang van Windows’, vervolgt de Microsofttopman. ‘Eerst en vooral moeten we de gebruikerservaring geweldig maken. Die moet consistent zijn voor alle apparaten. De volgende stap is de IT-component juist krijgen: identity packaging, device-management en datasecurity. Tot slot is de ontwikkelaar belangrijk. Voor hem hebben we het Universal Windows Application-platform.’

Met Universal Windows Application kunnen ontwikkelaars één app schrijven die op desktopcomputers, tablets en smartphones zal werken. Het zou wel eens de belangrijkste functie van Windows 10 kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content