MIT gaat de hyperloop van Elon Musk testen

Pieterjan Van Leemputten

De hyperloop van Tesla-topman Elon Musk wordt later dit jaar getest door enkele universiteiten. Ook een Nederlandse universiteit valt in de prijzen.

Hyperloop is in weze een enorme buis die passagiers en eventueel cargo aan zeer hoge snelheid kan vervoeren van punt A naar B. Het moet daarbij snelheden halen van meer dan 1.200 kilometer per uur, wat het meteen een interessant alternatief maakt voor korte vliegreizen. Musk lanceerde het idee in 2013 en bouwt momenteel een testtrack in Californië.

Om het idee meer kracht bij te zetten lanceerde Musk een wedstrijd voor universiteiten waarbij de beste ontwerpen kunnen worden getest op het testparcours dat nabij het hoofdkwartier van SpaceX, Musk’s ruimtevaartbedrijf, wordt gebouwd.

De grote winnaars daarbij zijn de ingenieurs van MIT. Op de tweede plaats kwam de Technische Universiteit van Delft (TU Delft). Volgens The Verge mogen in totaal 22 teams hun ontwerpen testen. Zo zijn er ook specifieke winnaars bekroond voor hun aandrijving, design of zweefsysteem.

De kans dat u in de komende 10 jaar al een hyperloop zal kunnen nemen is klein, maar eens de testrack klaar is en de eerste modellen worden getest kan er snel duidelijkheid komen over de haalbaarheid van het transportsysteem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content