Na Nederlandse miljoenenboete: Apple past betaalsystemen voor datingapps aan

Apple heeft in Nederland aanpassingen aan het beleid rond de App Store voorgesteld, naar aanleiding van klachten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Apple deed al eerder toezeggingen om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen, maar de toezichthouder concludeerde begin vorige maand dat het bedrijf daarmee nog niet aan de Europese en Nederlandse regels voldeed.

De kwestie draait om datingapps als Tinder, Lexa en Bumble. Als gebruikers van die apps bijvoorbeeld een abonnement nemen, dan wordt de betaling door Apple verwerkt. De makers van de apps willen echter dat ook andere partijen betalingen kunnen verwerken in Apples mobiele besturingssysteem. Daarmee hopen ze ook goedkoper uit te zijn, want Apple vraagt dertig procent provisie over die betalingen.

In overeenstemming met de wensen van de ACM wil Apple het nu onder meer mogelijk maken voor datingapp-ontwikkelaars in Nederland om te kiezen of ze een alternatieve betalingsmethode willen bieden in combinatie met de in-app aankopen van Apple.

In een verklaring stelt het fruitmerk ‘dat een aantal aanpassingen volgens het bedrijf niet in het belang is van de privacy en dataveiligheid van gebruikers’. Het bedrijf past het beleid aan op verzoek van de ACM, maar tekent wel beroep aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content