Nederlandse 5G-veiling moet zeker 900 miljoen opleveren

5G-veiling moet zeker 900 miljoen opleveren

De veiling van frequenties voor het nieuwe mobiele 5G-netwerk moet zeker 900 miljoen opleveren, zegt de Nederlandse regering. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is donderdag gestart met een consultatie over de veelbesproken veiling.

De veiling is een politiek gevoelig onderwerp, omdat er onder meer vanuit de Tweede Kamer angst heerst dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarom stelde het kabinet extra eisen aan de telecomproviders die een gooi mogen doen naar een frequentie voor het snelle netwerk.

Telecomaanbieders in Nederland “kan worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers zullen moeten uitsluiten op basis van criteria zoals vermoedens van misbruik of spionage”, voegt Keijzer daar donderdag aan toe. De staatssecretaris hint vermoedelijk op bedrijven als het Chinese Huawei, waarover grote zorgen leven.

Ook neemt het kabinet maatregelen om een te sterke marktpositie van een van de telecombedrijven te voorkomen. Bedrijven mogen over maximaal 40 procent van het totaal aantal frequenties beschikken, zodat er minstens drie partijen zijn die “openbare, snelle mobiele communicatie zoals 5G” aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content