Nederlandse boete voor Apple al opgelopen tot 25 miljoen euro

Het totaalbedrag van de dwangsom die Apple moet betalen in Nederland in een zaak rond datingapps, is al opgelopen tot 25 miljoen euro. Dat zegt de Nederlandse consumententoezichthouder ACM.

De Autoriteit Consument & Markt eiste vorig jaar dat Apple naast het eigen betalingssysteem ook andere betalingsmethoden zou toelaten voor datingapps als Tinder, Lexa, Bumble en Happn. De daarvoor gestelde deadline was in januari.

Dwangsom op dwangsom

Wijzigingen die Apple voorstelde, waren volgens ACM niet voldoende. Daarom legde de toezichthouder eind januari een eerste dwangsom van 5 miljoen euro op. Daar komt elke week 5 miljoen euro bij, tot een maximum van 50 miljoen euro. Apple zit momenteel op de helft van dat maximale boetebedrag.

De Autoriteit Consument & Markt laat weten de houding van Apple te betreuren, zeker omdat de eisen van de ACM een eerste rechterlijke toets hebben doorstaan. ‘Hun ‘oplossingen’ blijven te veel drempels opwerpen voor datingapp-aanbieders die een eigen betaalsysteem willen gebruiken’, zegt de organisatie.

Apple ligt al langer en in meerdere landen onder vuur om zijn beleid wat betreft de App Store. Daarbij gaat het vooral om de commissie die het bedrijf verlangt van tussen de 15 en 30 procent en de eis dat het betalingssysteem van Apple wordt gebruikt. De uitspraak van de ACM ging uitsluitend over datingapps, omdat die hadden geklaagd.

Partner Content