Nederlandse operator KPN zet 5G-netwerk aan

.

KPN zet dinsdag zijn mobiele netwerk met 5G-technologie aan. In het grootste deel van de Nederlandse Randstad en Eindhoven kunnen klanten met een geschikte smartphone vanaf dan gebruikmaken van het nieuwe supersnelle mobiele internet.

Het telecombedrijf wil de 5G-dekking daarna in hoog tempo door heel Nederland uitbreiden: een mega-operatie die naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar is afgerond. Topman Joost Farwerck wijst in een toelichting op de vele nieuwe mogelijkheden, met name ook op zakelijk vlak. ‘Denk aan diensten waarmee je drones zelfstandig inspecties kan laten uitvoeren op bedrijfsterreinen of waarmee hulpdiensten sneller op de bestemming kunnen komen. Daar zit de echte winst: 4G verbond mensen, 5G verbindt de hele maatschappij’, stelt Farwerck.

De stap is mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties in Nederland, waarvan de uitkomst eerder deze week bekend werd. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten.

KPN betaalde 416 miljoen euro voor een aantal frequenties. De totale opbrengst voor de Staat bedroeg meer dan 1,2 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content