Nederlandse overheid laat ICT-projecten vooraf toetsen

* © Paul Downey/Flickr

Onafhankelijke deskundigen gaan ICT-projecten van de Nederlandse overheid straks vooraf kritisch bekijken. Minister Stef Blok (Rijksdienst) kondigde dat vrijdag aan na de ministerraad.

Hij neemt een aanbeveling over van een Kamercommissie onder leiding van VVD’er Ton Elias. Die deed vorig jaar onderzoek naar wat er allemaal misging bij grote Nederlandse ICT-projecten in de afgelopen jaren. Daarbij werden miljarden euro’s belastinggeld verspild.

Bureau Toetsing

Door projecten voor te leggen aan een Bureau ICT-toetsing moeten nieuwe ICT-flaters worden voorkomen. Blok onderstreepte dat er nooit garanties te geven zijn dat er helemaal niets meer misgaat. “Waar gehakt wordt, vallen spaanders. We moeten niet in een kramp schieten.”

Beter opletten

Maar door aandacht te besteden aan de uitvoering, hoopt de minister nieuwe geldverspilling te voorkomen. Hij wil ook meer aandacht besteden aan opleiding en meer deskundigheid in huis halen in plaats van dingen uit te besteden. De aanbevelingen van de commissie-Elias kregen in december brede steun in de Nederlandse Kamer.

Bron: Automatiseringgids

Partner Content