Nieuw type aluminiumbatterij kan smartphone in 1 minuut opladen

© iStock

Onderzoekers van de Stanford University hebben een accu met aluminium in plaats van lithium ontworpen. Die kan in één minuut opgeladen worden en moet binnen afzienbare tijd smartphones en laptops van stroom kunnen voorzien. Zijn de dagen van de ’traditionele’ batterij bijna geteld?

Anno nu worden in onder meer smartphones, elektrische auto’s en andere elektronica nog vaak lithium-ion-accu’s gebruikt. Maar als dit nieuwe type accu – dat een anode van aluminium en een kathode van grafiet heeft – op de markt komt, zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld het bereik van elektrische auto’s, omdat de wagens dan in één minuut van stroom voorzien kunnen worden.

Goedkoper en langere levensduur

Volgens de Stanford-onderzoekers, wier bevindingen gepubliceerd werden in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, is de aluminium-ion-accu bovendien goedkoper en gaat hij langer mee dan de huidige batterijen op de markt. De aluminiumbatterij zou 7.500 keer kunnen worden opgeladen zonder capaciteit te verliezen, lithium-ion-accu’s maar 1.000 keer.

Schoner, flexibel en onbrandbaar

De nieuwe batterij is niet alleen schoner dan alkaline-batterijen, hij is volgens de onderzoekers van Stanford ook onbrandbaar – in tegenstelling tot lithium-ion-batterijen, die wel eens vuur kunnen vatten als ze beschadigd raken. Daarnaast is aluminium flexibel materiaal, waardoor het geschikt is voor meer toepassingen dan batterijen.

Hoop op een hoger voltage

Door de kathode (de positieve elektrode van de accu) te verbeteren, hopen de wetenschappers er wel nog voor te kunnen zorgen dat de aluminiumbatterij een hoger voltage krijgt. Het huidige ontwerp genereert ongeveer twee volt – dat is iets meer dan een AA- of AAA-batterij met 1,5 volt, maar zo’n twee keer minder dan lithiumbatterijen.

Naast onderzoekers van Stanford – onder leiding van Professor Hongjie Dai – werkten aan de aluminiumbatterij ook wetenschappers van het Taiwan Industrial Technology Research Institute, de Hunan University en de National Taiwan Normal University mee.

Eerder claimde de Israëlische start-up StoreDot al een oplader ontwikkeld te hebben die een smartphonebatterij zelfs in 30 seconden kan opladen.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content