Nieuwe Samsung-televisies draaien op Tizen

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samsung gaat voluit voor het intern ontwikkelde besturingssysteem Tizen voor zijn nieuwe generatie slimme tv’s. Op de openingsdag van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas werden ook de eerste ‘quantum dot’-televisies van de Koreaanse elektronicaproducent voorgesteld.

Tijdens de openingskeynote van Samsung op de CES in Las Vegas stelde het Amerikaanse topmanagement onder meer de nieuwe ‘quantum dot’ UHD-televisies voor aan pers en publiek. Quantom dots zijn piepkleine (nano)-kristallen halfgeleiders die, afhankelijk van hun grootte, een ander soort licht uitzenden. UHD-televisies met quantum dots aan boord (‘SUHD’ genoemd) hebben een veel groter kleurenbereik dan traditionele tv’s, met fellere en diepere kleuren en een groter contrast, waardoor je nog wat meer in de richting van een bioscoopervaring opschuift.

Sony experimenteerde de voorbije jaren al met quantum dot-technologie, en verwacht wordt dat nog andere fabrikanten op de kar zullen springen, maar grote concurrent LG houdt het voorlopig toch nog op OLED-schermen in de high-end. Uiteraard is het nog wachten op content die ‘quantum dot’-ready is. Samsung levert al wel enkele films in SUHD-beeldkwaliteit (o.a. ‘Exodus’ en ‘Life of Pi’), maar het zal toch nog een tijdje duren eer er een interessant aanbod beschikbaar is.

Samsung lanceert in Las Vegas ook 34 nieuwe UHD televisies (waarvan 24 met een gebogen of ‘curved’ scherm), in verschillende prijscategorieën en formaten tussen 48 en 88 inch. “Zo wordt de UHD-technologie ook beschikbaar voor minder kapitaalkrachtige consumenten”, verduidelijkt marketing manager TV/AV Bruno Tazzer van Samsung België.

Overigens werden er in 2014 in totaal 29.000 UHD-televisies verkocht in ons land, 36 keer meer dan in 2013. Eén derde van die toestellen (9.116 stuks) waren televisies met een gebogen scherm. “In 2015 verwachten we dat er in België 135.861 UHD-televisies van eigenaar wisselen”, aldus nog Tazzer. “Tegen het einde van het jaar zullen 26 procent van alle televisietoestellen in de markt al UHD zijn.”

Tizen

Ook het samen met Intel ontwikkelde open source OS Tizen werd in de spotlights geplaatst door Samsung. Alle nieuwe televisies van de elektronicaproducent worden vanaf 2015 immers uitgerust met het besturingssysteem. Op termijn wil Samsung trouwens zo goed als al zijn toestellen uitrusten met de concurrent voor Android. In juni werd de eerste Tizen-smartphone boven de doopvont gehouden in Rusland, en ook het gros van de nieuwe smartwatches van het bedrijf draait op het OS, dat de kern moet gaan vormen van een heus ecosysteem.

De vernieuwde user interface op de Samsung-televisies is eenvoudiger en wordt op één scherm meegegeven, waardoor hij wat doet denken aan WebOS van concurrent LG. Het startscherm toont de laatst bekeken content, en geeft advies over media die passen bij de kijker.

Een andere nieuwigheid draait rond het synchroniseren met andere apparaten. Via wifi-direct wordt content met één druk op de knop gedeeld van een smartphone naar een televisie en andersom. En in de beste Chromecast-traditie wordt het mogelijk om webcontent van op je smartphone weer te geven op een Samsung-televisiescherm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content