Officieel: Dell koopt EMC voor recordbedrag

Oprichter & ceo Michael Dell. © .

Na een week van geruchten bevestigen Dell en EMC hun paringsdans. Het bedrijf van Michael Dell koopt de opslagspecialist voor 67 miljard dollar.

De overname is daarmee de grootste ooit in de techindustrie. Dell betaalt 24,05 dolllar per aandeel plus aandelen van VMware die zo’n 9 dollar waard zijn. In totaal krijg je als aandeelhouder zo 33,15 dollar per EMC-aandeel. Een pak hoger dan de 53 miljard dollar die vanmorgen nog circuleerde.

Dell werd in 2013 zelf door oprichter en ceo Michael Dell en Silver Lake management van de beurs gehaald voor 25 miljard dollar. Dat zal op termijn ook gebeuren voor EMC dat al sinds 1986 beursgenoteerd is.

Dell, de nummer twee op de mondiale servermarkt, was al langer geïnteresseerd in de wereldmarktleider in dataopslag. De combinatie kan de strijd aangaan met onder meer Hewlett-Packard, terwijl EMC gevrijwaard wordt van activistische aandeelhouders die aandrongen op een snellere groei bij het bedrijf door softwareproducent VMware af te splitsen. Persbureau Bloomberg becijferde dat EMC vorig jaar een marktaandeel van 21 procent had, ongeveer het dubbele van Dell.

De transactie komt op het moment dat meer bedrijven juist kiezen voor een opsplitsing, om zich beter te kunnen richten op een bepaalde activiteit. Hewlett-Packard wordt bijvoorbeeld volgende maand in tweeën gedeeld en eBay werd eerder dit jaar opgesplitst. Dell en EMC doen al jaren zaken met elkaar, maar vanwege de omvang van de combinatie vrezen marktkenners dat de besluitvormingsprocessen stroperiger worden.

Door de overname wordt Dell een bijzonder krachtige speler op de storagemarkt. Wat de precieze gevolgen kunnen zijn leest u in de opinie/analyse van hoofdredacteur Kristof Van Der Stadt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content