Onderzoek naar Fedict-toplui rond eHR-aanpak

© Belga
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Fedict-topambtenaren Jan Deprest en Sven Forster zijn het doelwit van een onderzoek door de Inspectie van Financiën. Fedict zou een consultant voor het kwakkelende personeelsbeheerproject eHR betaald hebben met geld dat voor eBirth bedoeld was.

Fedict-topambtenaren Jan Deprest en Sven Forster zijn het doelwit van een onderzoek door de Inspectie van Financiën. Fedict zou een consultant voor het kwakkelende personeelsbeheerproject eHR betaald hebben met geld dat voor eBirth bedoeld was.

Over het eHR-project, opgestart in 2007 door de FOD Personeel en Organisatie (P&O), kunnen stilaan boeken worden volgepend. Doel was het personeelsbeheer van zowat 65.000 federale ambtenaren te automatiseren en te moderniseren. Het gaat om een contract van 26,2 miljoen euro gespreid over 7 jaar, dat indertijd werd binnengehaald door EDS/HP (dat Oracle/PeopleSoft zou implementeren) in samenwerking met Ernst & Young voor het change management en Acerta voor de loonmotor. De kostprijs bij de opstart werd geraamd op 26 miljoen euro.

Het project liep echter niet zoals het hoorde. Begin 2012 kon de FOD P&O nog steeds amper resultaten voorleggen. In april van dit jaar meldde Data News dat het kabinet van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Informatisering Hendrik Bogaert (CD&V) ervoor opteerde om het project uit handen van de FOD P&O – met Jacky Leroy (PS-signatuur) aan het hoofd – te halen en het projectmanagement door te schuiven naar Fedict (waarvan Bogaert evenzeer de voogdijstaatssecretaris is). “Hier zit niet één lijk in de kast, dit is een heel massagraf”, hoorden we destijds betrokken Fedict-ambtenaren mompelen.

Nu meldt de Inspectie van Financiën dat ook Fedict fouten heeft gemaakt, zo achterhaalde de krant De Morgen. Topambtenaren Jan Deprest en Sven Forster zouden fondsen – 30.000 à 40.000 euro – die bedoeld waren voor het eBirth-project (digitale geboorteaangifte) gebruikt hebben om een consultant in te huren om het eHR-project te leiden. Het woord ‘fraude’ wil niemand in de mond nemen – de ambtenaren hebben zichzelf geenszins verrijkt -, wel wordt gewag gemaakt van het ‘verkeerd gebruik van fondsen’, in strijd met de wet op de overheidsopdrachten. Er loopt een onderzoek tegen Deprest en Forster. Beiden riskeren een tuchtstraf.

Het hoeft geen betoog dat de peripetieën rond het eHR-project nog weinig te maken hebben met ict, wel met een politiek achterhoedegevecht. Zo analyseert een goedgeplaatste bron dat het duidelijk is dat de PS weinig zin heeft om nu CD&V (Bogaert) te laten scoren met het rechttrekken van het eHR-project. Maar het kabinet Bogaert heeft – als tegenzet? – niet alleen een onderzoek bevolen tegen de Fedict-ambtenaren, maar ook bij de FOD P&O zelf. En de N-VA, dat het hele verhaal lekte, staat vooral te wijzen naar de geldverspilling rond het eHR-project, waar na 5 jaar nog steeds geen resultaat op tafel ligt. De partij vraagt een hoorzitting in het parlement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content