Online platform linkt bestuurders van bedrijfswagens aan boetes

© iStock
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wie met een bedrijfswagen rijdt en een verkeersovertreding begaat, krijgt binnenkort rechtstreeks de boete in zijn bus. Met dank aan het nieuwe it-platform Fines Management Services dat ontwikkeld werd door Cegeka in opdracht van Renta Solutions.

Nummerplaten van bedrijfswagens en huurauto’s staan in ons land op naam van de eigenaren: de leasingmaatschappijen, verhuurbedrijven of werkgevers. Dat maakt dat de zoektocht naar de eigenlijke bestuurder niet altijd evident is wanneer de politiediensten een boete voor een verkeersovertreding willen innen.

Miljoen boetes

Het nieuwe it-platform Fines Management Services (FMS) moet die zoektocht vergemakkelijken. “Daar was nood aan, omwille van het volume, de kost en de privacy”, vertelt Henry Jeandarme, director operations van Renta Solutions dat het nieuwe platform financiert. Renta Solutions is het it-filiaal van de Belgische Federatie van Voertuigenverhuurders (Renta). In totaal gaat het om een investering van 900.000 euro, waarbij Cegeka tekende voor de ontwikkeling en als system administrator over het systeem waakt.

Jaarlijks zijn de bedrijfswagens goed voor een miljoen boetes per jaar, of een kwart van alle boetes, aldus Michael Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie. Maar vooraleer een boete geïnd geraakt – het linken van de overtreding aan de eigenlijke bestuurder – is er nu vaak heel wat papieren rompslomp via de administratieve mallemolen nodig – zowel bij de politiediensten en leasingmaatschappijen als dikwijls ook de werkgevers. “Via FMS hopen we dat ook minder bestuurders zich voor de rechtbank moeten verantwoorden, omdat ze nooit een voorstel tot minnelijke schikking gekregen hadden”, aldus Jonniaux.

Zeven jaar werk

Aan het project is zeven jaar gewerkt door Renta Solutions, Cegeka, de Federale Politie en de FOD Mobiliteit. Het is nu aan de leasingmaatschappijen en verhuurders om zich aan te sluiten op het systeem dat vanaf vandaag ‘live’ werkt. Op dit ogenblik zijn 45.000 wagens van leasingbedrijf Alphabet en 1.000 bestelwagens van Dockx in het systeem opgenomen. Renta Solutions maakt zich sterk dat de rest van de 360.000 à 370.000 bedrijfswagens snel zullen volgen. Dit jaar zouden er nog 50.000 à 60.000 moeten bijkomen. Begin volgend jaar nog eens 150.000, waaronder de wagens van LeasePlan.

Privacy

Renta Solutions legt er trouwens sterk de nadruk op dat de privacy gegarandeerd wordt. Via FMD worden enkel naam, voornaam en geboortedatum van de bestuurder doorgegeven. Het eigenlijke linken aan het rijksregister en de verwerking van de boetes gebeurt door de systemen van de FOD Mobiliteit en Federale Politie. Dat betekent ook dat een werkgever geen zicht meer heeft op de verkeersovertredingen van de werknemers.

Bedoeling is om het systeem nog verder uit te bouwen zodat op termijn ook privé-vlootbeheerders en zelfs parkeerretributiebedrijven kunnen aansluiten. Al is voor dat laatste wel nog wat juridisch werk nodig, aldus Henry Jeandarme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content