Ook Imec wordt beter van verkoop Option-filiaal M4S aan Huawei

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Option krijgt niet de volledige 8 miljoen euro uit de verkoop van zijn filiaal M4S aan de Chinese telecomgigant Huawei. Ongeveer 1,6 tot 1,8 miljoen euro van het bedrag gaat naar Imec, waarvan M4S een spin-off was.

Option krijgt niet de volledige 8 miljoen euro uit de verkoop van zijn filiaal M4S aan de Chinese telecomgigant Huawei. Ongeveer 1,6 tot 1,8 miljoen euro van het bedrag gaat naar Imec, waarvan M4S een spin-off was.

Option zelf houdt 5 miljoen euro. Nog eens 0,8 miljoen gaat naar de oprichters van M4S. De rest zijn uitstaande handelsvorderingen. Dat zei financieel directeur JP Ziegler van Option in een gesprek met de redactie van Trends.

Onder het geld dat Imec krijgt zit ook de terugbetaling van een lening in de orde van 250.000 euro die Imec nog had uitstaan bij M4S. De rest zijn licentievergoedingen. Met de aankoop van M4S neemt Huawei ook de kleine 20 personeelsleden van M4S over van Option. Dat betekent voor Option een verkleining van zijn bedrijfsverliezen. “Die waren voor Option duidelijk een kasuitgave”, bevestigt Ziegler.

Option nam M4S in juni 2008 over van de oprichters en activeerde sindsdien ongeveer 5 miljoen euro aan ontwikkelingskosten, zei JP Ziegler. Dat betekent dat Option met de verkoop van M4S zijn ontwikkelingskosten recupereert – maar ook niet meer.

De oprichters van M4S in mei 2007 waren Ivo Vandeweerd, Patrick Vandenameele, Peter Vanbekbergen en Johan Samsom. Gedelegeerd bestuurder Ivo Vandeweerd was toen de houder van de stichtersaandelen en stortte 62,5 procent van het kapitaal. We konden Ivo Vandeweerd woensdag niet bereiken.

Imec bevestigt dat het met Huawei heeft gepraat over zijn technologie. “Huawei staat positief tegenover onze technologie. Na de overname van M4S door Huawei zouden zowel Imec als M4S hun samenwerking graag verder zetten. Daarover zijn nog geen concrete afspraken gemaakt”, zegt Hanne Degans van Imec, die verantwoordelijk is voor de externe communicatie.

Imec heeft onder meer Panasonic, Samsung en de Japanse halfgeleiderproducent Renesas (Hitachi/Mitshubishi Electric) als partners in dit onderzoeksprogramma. Er bestaan geen exclusiviteitsafspraken, zegt Hanne Degans. Imec is dus vrij om ook met Huawei een samenwerkingsakkoord te sluiten, bevestigt zij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content