Ook in Nederland zendmasten in brand gestoken

Archiefbeeld

In Nederland zijn afgelopen week vier brandstichtingen gebeurd in zendmasten. Bij de antennes in Liessel, Beesd, Rotterdam en Nuenen is de bekabeling door het vuur zwaar beschadigd. Dat zegt Monet, dat namens de Nederlandse netwerkoperatoren KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo de plaatsing van antennes afstemt met overheden.

Vereniging Monet heeft afgelopen week aangifte gedaan van vier brandstichtingen in zendmasten voor de mobiele netwerken. “De operatoren doen ongelooflijk hun best in deze moeilijke tijd de mobiele netwerken draaiende te houden”, zegt directeur Rob Bongelaar van Monet.

“De beschikbaarheid van een betrouwbare digitale infrastructuur is van essentieel belang. De verbindingen zijn hard nodig voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en dan zijn er mensen die moedwillig zendmasten in de fik steken. Onbegrijpelijk en onacceptabel.”

De directeur dacht bij de eerste brandstichting nog aan een incident. “Maar nu is het al vier keer gebeurd en dan ga je toch denken dat het geen toeval is. Ik spreek verder geen vermoedens uit, maar hoop wel dat de politie kan achterhalen wie hier achter zitten.”

Complottheorieën

Bongelaar spreekt van schade die in de tienduizenden euro’s kan lopen. Erger is dat zendmasten door de brandstichting tijdelijk kunnen uitvallen en er geen mobiel bereik is, zegt hij. “In een straal van 5 kilometer is er dan even geen dekking en dat kan uren duren. Als 112 tijdelijk niet bereikbaar is in een regio, kan dat grote gevolgen hebben.”

In het Verenigd Koninkrijk zijn de laatste tijd ook een aantal zendmasten in brand gestoken. Die branden worden in verband gebracht met complottheorieën waarin wordt beweerd dat er een link is tussen 5G-straling en de verspreiding van het coronavirus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content