Oostenrijkse rechtbank: Facebook moet haatberichten verwijderen

Eva Glawischnig, voorzitter van de Oostenrijkse Grünen. © REUTERS

Facebook moet haatberichten aan het adres van Eva Glawischnig, voorzitter van Die Grünen, onmiddellijk verwijderen. Die verplichting heeft een Oostenrijkse rechter het softwarebedrijf opgelegd.

De uitspraak heeft internationale weerslag, want de berichten moeten wereldwijd verwijderd worden – niet alleen in Oostenrijk. Het gaat om door nepaccounts geplaatste beledigingen aan het adres van Eva Glawischnig, die de Oostenrijkse politica onder meer de gaskamer toewensten.

Na de uitspraak wil de Oostenrijkse groene partij in cassatie nog een stap verder gaan. Ze eist een schadevergoeding van Facebook en wil weten welke mensen er achter de nepaccounts schuilgaan. Daarnaast willen Die Grünen Facebook dwingen om automatisch berichten te verwijderen als die ‘lijken’ op de haatberichten in kwestie. Die vraag werd door de Oostenrijkse rechter afgewezen omdat dat technisch te moeilijk zou zijn.

De rechtszaak komt er op een moment dat de EU overweegt om wetgeving op te stellen om haatberichten op sociale media aan te pakken. Eerder kondigde Duitsland nog een wetsvoorstel aan waarbij boetes tot vijftig miljoen euro opgelegd kunnen worden. In ons land diende Veli Yüksel een resolutie in om de auteurs van strafbare haatberichten te kunnen identificeren en vervolgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content