‘Opnieuw’ tien miljoen euro voor cybersecurity

© belga

De regering maakt voor dit jaar opnieuw tien miljoen euro vrij voor initiatieven rond cybersecurity. Intussen blijft het onduidelijk wat er met de gelijkaardige tien miljoen euro onder Di Rupo is gebeurd.

Even terugspoelen: Na de hack bij Proximus-dochter BICS maakte toenmalig premier Di Rupo bekend dat de regering voor 2014 tien miljoen euro vrij zou maken in de strijd tegen cybercriminaliteit. Vlak voor de verkiezingen raakte bekend dat de regering dat geld vergat uit te geven.

Bij het kabinet van huidig premier Michel kan men niet inschatten wat er effectief is vrijgemaakt door de vorige regering. Wel is er voor 2015 opnieuw 10 miljoen euro voorzien voor cyberinitiatieven waarvan de kanselarij en de politie vandaag al een deel van heeft gebruikt.

Tegelijk is er ambitie om in de toekomst een jaarlijks budget vast te leggen voor investeringen in cybersecurity, maar zo ver staat het vandaag nog niet.

In het algemeen lijkt het traag te gaan met de opzet van het Belgisch cybersecuritybeleid. “Het cybersecuritycenter is momenteel een directeur en adjunct-directeur aan het rekruteren. Maar dat laatste gaat bijzonder traag,” zegt Ann Mennens, manager van het B-CCentre. “De oprichting werd eind 2013 aangekondigd. Zelfs als ze voor de zomer rond zijn, dan duurt het nog een tijd voor dat centrum operationeel is.”

Dit artikel is een ingekorte versie van een langer artikel over de trage opmars van het Belgisch cybersecuritybeleid dat vandaag verschijnt in de papieren editie van Data News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content