Oracle nu helemaal in de wolk(en)

© Reuters

Oracle biedt nu ook ‘platform as a service’ en ‘infrastructure as a service’ aan, zodat het bedrijf nu in alle geledingen van de cloud een aanbod heeft.

Oracle benadrukte eerder al tijdens de lopende Oracle Open World, in San Franciso, dat Oracle toepassingen zowel ‘on premise’ bij de klant als in de Oracle publieke cloud beschikbaar zijn als ‘software as a service’. Van deze Oracle SAAS maken vandaag al “21 miljoen personen bij 10.000 klanten, in 180 landen, gebruik” aldus Thomas Kurian, executive v-p product development. Die er vervolgens fijntjes aan herinnerde dat drie jaar geleden sceptici meenden dat we “geen cloud toepassingen zouden hebben.”

‘As a service’

Daar komen nu ook ‘platform as a service’ diensten bij, met ‘database as a service’ en ‘Java as a service’ als eerste producten (in preview).

In het eerste geval wordt de Oracle 11g of 12c database aangeboden, waarop klanten hun toepassingen kunnen draaien. Elke klant krijgt eigen instances van de database, die in drie dienstenniveaus wordt aangeboden: Basic (11g of 12c, onder beheer van de klant), Managed (beheerd en onderhouden, zoals patching, door Oracle) en Maximum Availabity (inclusief clusters).

Bij ‘Java as a service’ krijgt de klant beschikking over Weblogic applicatieservers, waarop Java toepassingen kunnen draaien, ook hier met drie dienstenniveaus (Basic, Managed, Maximum availability).

En met Oracle ‘Infrastructure as a serrvice’ heeft Oracle nu ook in alle geledingen van de cloud een aanwezigheid. De lijst diensten zal uiteindelijk compute, opslag, identiteitsbeheer, cache, messaging en sync omvatten, maar in eerste instantie werden compute en opslag voorgesteld. In allebei de gevallen gaat het om ‘elastische’ (snel, doe-het-zelf aanpasbare) diensten, met een hoge security factor (klanten zijn van elkaar geïsoleerd) en beheerbaar met klassieke, gekende tools.

Kurian benadrukte bij dat alles telkens weer dat de Oracle producten die on premise draaien, of in de cloud beschikbaar zijn, volledig gelijk zijn, zodat de klant steeds de keuze heeft om de locatie van een en ander te veranderen.

Nog op het gebied van cloud, kondigde Microsoft aan dat Oracle applicaties op Windows én op Oracle Linux in de Azure cloud worden ondersteund.

Ellison in de wolken

Voor de aankondiging van de nieuwe cloud producten kwam overigens niet zoals voorzien Larry Ellisson opdagen. Die ‘broste’ immers om de races van zijn Oracle Team USA in de America Cup – “s werelds meest prestigieuze en high-tech zeilregatta – bij te wonen.

Op het eigenste ogenblik van de presentatie kon Ellisson ervan genieten hoe zijn team het klaarspeelde een schier onoverbrugbare achterstand van 8-1 tegen de uitdagers New Zealand Emirates om te zetten in een 8-8 gelijke stand. Of hoe Ellisson op het water van de baai van San Francisco onder een stralend blauwe hemel in de wolken moet zijn geweest.

Partner Content