Orion bereikt verste afstand van aarde door ruimteschip voor mensen

© NASA

De Amerikaanse raket Orion heeft sinds de lancering de verste afstand bereikt die ooit is afgelegd door een ruimtevaartuig dat is bedoeld voor het transport van mensen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het ruimtevaartuig was op een bepaald moment 432.000 kilometer van de aarde verwijderd.

‘We hebben de maximale afstand tot de aarde gehaald!’, zei de ruimtevaartorganisatie op Twitter. Het oude record werd in 1970 gevestigd met de ruimtemissie Apollo 13. De bemanningsleden vlogen toen op 401.056 kilometer afstand van de aarde.

Orion begon op 16 november aan zijn eerste vlucht naar de maan en terug. Het vaartuig bereikte op zaterdag 26 november de baan om de maan. Begin december begint het ruimteschip aan de terugvlucht naar de aarde. Die eindigt, als alles goed gaat, op 11 december.

Opnieuw mensen op de maan

Over een paar jaar willen de Verenigde Staten weer mensen op de maan laten rondlopen, voor het eerst sinds 1972. De onbemande missie Artemis I is een generale repetitie om de veiligheid van de Orion te toetsen. De volgende Artemis-vlucht staat gepland voor 2024. Dan moet het ruimteschip met vier mensen aan boord rond de maan vliegen. Rond 2025 moeten mensen weer voet op de maan zetten.

De hele missie is live te volgen via deze website.

Partner Content