‘Piraat van de Lage Landen’ opgepakt voor illegale verspreiding Vlaamse tv-series

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Maandenlang zette een 28-jarige Nederlander Vlaamse tv-series illegaal op het net. Deze ‘Piraat van de Lage Landen’ is nu gearresteerd.

Zowat alle Vlaamse series zijn maandenlang terug te vinden geweest op illegale downloadsites. De meeste afleveringen werden een paar dagen na de uitzending op tv en lang voor de verschijning op dvd in de vorm van torrents (illegale kopieën) aangeboden. Dit alles was het werk van één man: de 28-jarige Nederlander Pieter Jan H., ofte: ‘de Piraat van de Lage Landen’.

De televisiemaatschappijen VRT (Eén en Canvas), VMMa (vtm en 2BE) en SBS Belgium (VIER en VIJF) legden in januari van dit jaar een klacht in tegen onbekenden wegens inbreuken op auteursrechten en elektronische communicatie. Daarna werd een onderzoek gestart.

De Federal Computer Crime Unit heeft de dader nu kunnen traceren. Bewijsmateriaal werd gevonden op het Twitter-profiel van de Nederlander, waarop hij steeds berichtte over nieuwe beschikbare tv-reeksen op torrentsites.

De federale gerechtelijke politie onderzocht het huis van de verdachte in Den Haag, legde beslag op zijn computer en nam hem mee voor verhoor.

De dader zou zijn daden gedeeltelijk hebben toegegeven. Verschijnt hij voor een strafrechter, dan hangt hem een gevangenisstraf van maximum vijf jaar en een boete van honderdduizenden euro’s boven het hoofd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content