Politie controleert twee dagen streng op gsm’en achter het stuur

© Getty Images

De politie houdt op dinsdag en woensdag een eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur. Daarvoor werken de federale wegpolitie en 110 lokale politiezones samen. ‘De statistieken liegen er niet om: tot wel 25 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur’, zegt de federale politie.

Gedurende 48 uur zullen in heel het land controles plaatsvinden, onder meer op het gebruik van de gsm achter het stuur. De samenwerking komt er na een succesvolle try-out in het najaar vorig jaar.

‘Maar niet alleen gsm-gebruik leidt onze aandacht af’, klinkt het. ‘Ook andere handelingen, zoals schminken, nagels knippen of een brooddoos zoeken, maken dat bestuurders hun concentratie tijdens het rijden verliezen. Een spijtig gevolg daarvan is dat er zich nog steeds veel ongevallen voordoen die kunnen vermeden worden.’

De federale politie wijst er nog op dat de gsm plaatsen in een daartoe bestemde houder, de enige aanvaardbare manier is om het toestel bijvoorbeeld als gps te gebruiken tijdens het rijden. Dat is intussen ook bij wet bepaald.

Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparatuur tijdens het rijden is nu een overtreding van de derde graad. Dat betekent dat overtreders een onmiddellijke inning van 174 euro riskeren, of nog hogere boetes bij dagvaarding voor de politierechtbank.

Partner Content